torstai 6. syyskuuta 2012

Omenasose

Vanha omenapuumme Valkea kuulas tuottaa satoa vuosittain vaihtelevalla menestyksellä. Tänä vuonna sato on erityisen runsas. Muumiotautisia ja omenakääriäisen pilaamia omenoitakin on paljon, mutta silti satoa riittää niin mehuksi, soseeksi, hilloksi ja marmeladiksi ynnä vaikka miksi enemmän kuin laki sallii. Kylmiössä on jo nyt noin 20 pulloa mehua ja muita äsken mainittuja noin 25 erikokoista purkkia. Tänään tuli taas väännettyä muutama litra omenasosetta. Tällä ohjeella minä yleensä teen eli esim. kilolle omenoita 1 dl vettä ja 1-3 dl sokeria (myös sitruunan tai kahdenkin mehun voi laittaa sekaan) riippuen siitä, pakastatko soseen vai laitatko sen kylmäsäilytykseen. Pakastettaviin vähemmän sokeria, kylmäsäilytettäviin enemmän.

Purkissa näkyvät mustat pisteet ovat todennäköisesti jotain jäänteitä siemenkodasta, mutta menevät kyllä niin pehmeiksi sosemyllyssä, että eivät haittaa mitään.


Minulla oli sankollinen pudokkaita, jotka lohkoin poistettuani niistä mustelmat ja kippasin ne siemenkotineen ja kuorineen isoon 10 litran kattilaan. Tilkka vettä sekaan ja haudutellaan, kunnes ovat pehmenneet sen verran, että ne on helppo soseuttaa. Sosemyllyllä sileäksi soseeksi ja uudestaan kattilaan kera sokerin, sitruunamehun ja veden. Keitellään 10-20 minuuttia ja purkitetaan pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin. Annetaan jäähtyä ennen kylmään siirtämistä. Hyvää esim. paahtoleivän päällä tai maustamattoman jugurtin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti