torstai 13. syyskuuta 2012

Omenamehu mehumaijalla


Noita omenoita kun riittää, niin tein tässä niistä vaihteeksi mehua mehumaijalla. Kahdesta sankollisesta omenoita tuli mehua noin 6,5 litraa. Mehun määrä riippuu omenalaadusta, omenoiden kypsyysasteesta ja siitä, kuinka paljon saat omenoita maijaan pikkuhiljaa lisäiltyä, ennen kuin alimmasta osasta loppuu vesi. Kerrallahan tosiaan maijaan ei saa tungetuksi kuin korkeintaan sankollisen, mutta sitä mukaa kuin omenat muuttuvat mehuksi, voi maijaan aina kipata uuden kulhollisen. Sokeria pitää muistaa lisätä joka kulhollisen jälkeen ja sopiva määrä on noin 2-3 dl litralle. Itse laitoin sokeria tälle määrälle kaikkiaan 1,8  litraa. Vähän vaikeahan se on tietysti arvioida mehun lopullista määrää etukäteen, mutta sokerin voi lisätä vasta valmiiseen mehuunkin halutessaan. Silloin kaikki mehu valutetaan isoon kattilaan, josta näkee suunnilleen mehun litramäärän tai mitataan mehu ennen kattilaan laittamista ja sekoitetaan sitten sopiva määrä sokeria mehuun ja keitetään hetken aikaa. Pullotetaan pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin, annetaan jäähtyä ja siirretään kylmään säilytykseen.
Tässä mehussa on puolet Valkeaa kuulasta ja puolet Bergiusta. Mehu on tosi kauniin väristä.

2 kommenttia:

  1. Tosi hienon väristä on! Omenoita riittää nyt paljon, ja itsekin olen miettinyt pitäisikö koittaa tehdä mehua mehumaijalla. Tuoremehuasemalla ollaan joskus käyty omenatuoremehua puristamassa, ja kiinnostaakin kuinka paljon maijalla tehty mehua eroaa tuoreesta.

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Mehuasemalla on meidänkin omenat yleensä puristeltu mehuksi, mutta tänä vuonna jätimme siellä käynnin väliin. Sen voin sanoa, että makeampaa ainakin tämä maijamehu on kuin mehuasemalla puristettu. Tuntuu olevan erityisesti lasten suosiossa, mutta kyllä sitä itsekin juomme mielellämme. Lantratahan sitä sen makeuden vuoksi täytyy aika lailla, mutta niinhän sitä täytyy niitä muitakin mehuja ja kaiken kaikkiaan kyllä suosittelen kokeilemaan. Meillä ainakin tykätään :)

    VastaaPoista