tiistai 2. lokakuuta 2012

Liköörejä ja omenaviiniä


Vajaa pari kuukautta sitten keräsin naapurini pihalta punaherukat, jotka naapuri olisi jättänyt räksien syötäväksi. Onneksi ehdin väliin, kun suurin osa marjoista oli vielä syömättä ja nopsasti siinä kahdesta puskasta sainkin saalista melkein sankollisen. Koska erilaisia mehuja talvisäilössä oli jo useita kymmeniä pullollisia, päädyin tekemään näistä marjoista (siis osasta niistä) likööriä.
Ohje on yksinkertainen:

litra votkaa (tai Sisu-viinaa, jota minä käytin, koska se on halvempaa)
litra punaherukoita
8 dl sokeria

Kaadetaan votka ja marjat isoon lasipurkkiin, hölskytetään ja laitetaan tekeytymään pimeään. Annetaan olla kuukauden pari välillä hölskytellen ja tarkistetaan sitten, onko sokerin määrä sopiva. Tarvittaessa lisätään sokeria joko ennen pullotusta tai pullotuksen jälkeen suoraan pulloihin. Pullot laitetaan kylmään säilytykseen ja hölskytellään välillä, jos sokeri ei ole vielä sulanut likööriin. Sitten vielä pitäisi malttaa odottaa kuukausi pari ennen nauttimista, sillä maku vain paranee vanhetessaan.

Keltaisia karviaisiakin tuli yhdestä omasta puskasta sen verran, että myös karviaislikööriä on tulossa. Ohje on yhtä yksinkertainen kuin punaherukkalikööriinkiin:

litra votkaa (tai sitä Sisu-viinaa)
8 dl sokeria
Muuten valmistus ihan samalla tavalla kuin punaherukkaliköörissä. Tietysti aineiden määriä voi muuttaa, mutta ainesten keskinäinen määrällinen suhde on suunnilleen tämä.

Eikä siinä vielä kaikki! Myös omenaviiniä on tehty ja jo pullotettukin. Tosi kirkasta tuli Valkeasta kuulaasta tehdystä viinistä eikä joskus pulloihin jääneestä sakasta ollut tietoakaan. Viini on tehty ihan viinipakkauksen mukana olevan ohjeen mukaan ja on onnistunut sillä yleensä oikein hyvin. Tämä satsi vaikuttaa tosiaan kirkkautensa ja pullotuksen yhteydessä vaaditun maistelun perusteella oikein erityisen hyvältä vuosikerralta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti