keskiviikko 9. tammikuuta 2013

HirvikeittoSaimme tuossa taannoin ystäväpariskunnalta köntin hirvenlihaa. Sen ruoaksi valmistuksen aika koitti nyt ja eri vaihtoehtoja arvottuani päädyin lopulta tekemään hirvikeittoa, jota tulee tehtyä tosi harvoin. Hyvää tuli ja taaskin semmoinen suurtalousannos, mutta laitetaan loppu pakkaseen, jos ei montaa päivää peräkkäin jakseta sitä syödä.Jotensakin näin sen tein:

500-600 g köntti hirvenlihaa
2 l vettä
10 maustepippuria
1-1,5 tl suolaa
2 porkkanaa
n. 200 g lanttua
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi( tai 1 tl valkosipulitahnaa)
8 perunaa
(pari lorausta soijakastiketta)
(1 tl punaista thai currytahnaa)
persiljaa

Ensin pari litraa vettä kattilaan ja lihaköntti sekaan. Kuumennetaan vesi kiehuvaksi ja kuoritaan vaahto pois. Sitten pippurit ja suola sekaan ja keitetään, kunnes liha on kypsää eli noin 1-1,5 tuntia. Otetaan liha pois kattilasta ja laitetaan tilalle pilkotut kasvikset. Pilkotaan liha sopiviksi suupaloiksi ja lisätään ne takaisin kattilaan.
Silloin ovat maailmankirjat sekaisin, kun maman keittiöstä ei löydy valkosipulia, mutta nyt niin oli päässyt käymään!!! Anteeksiantamatonta huolimattomuutta, mutta selittelen silti. On näetsen pärjäilty syksystä näihin päiviin asti ihan itsekasvatetuilla valkosipuleilla, mutta nyt niiden säilytyskippoon työnnetty kätöseni haroikin tyhjää! En ollut kippoon pitkään aikaan kurkistanut ja kai minä jotenkin kuvittelin, että sieltä vaan kerta toisensa jälkeen sipulin käteeni nappaan ja ne riittävät maailman tappiin asti, huoh! Tästä valitettavasta erehdyksestä johtuen jouduin tyytymään kaupan valmiiseen valkosipulitahnaan, mutta hyvin sekin asiansa ajoi. Soijakastiketta ja currytahnaa keittoon ei perinteisesti laitettane, mutta minun oli taas sovellettava tässäkin vähän ja hyvän säväyksen ne mielestäni keittoon tekivätkin. Keitellään, kunnes kasvikset ovat kypsät, koristellaan hienonnetulla persiljalla ja nautitaan esim. ruisleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti