keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Papan täysjyvälassu


Ruokakomeron siivouksessa löytyi vajaa paketti kokojyvälasagnelevyjä. Niistä oli mennyt käyttöpäivän lisäksi viimeinen käyttövuosikin vanhaksi, enkä nyt tarkoita ihan viime vuotta.
Löysin pakasteesta paketin (400g.) tarjousjauhelihaa ja komeron perukoilta vielä purkin murskattua tomaattia. Sen käyttöpäivä oli OK. Sipulia, juustoraastetta, maitoa, mausteita yms. perustavaraa olikin
ihan omasta takaa. Siis lasagnen tekoon.
Kuorin ja silppusin kolme sipulia (ei hirmuisen isoja) ja kuullotin ne pannulla, jossa myös ruskistin jauhelihan. 

Lisäsin joukkoon murskatut tomaatit, lihaliemikuution, mausteet (rouhittua mustapippuria) ja vain kolme kynttä valkosipulia. Lirautin pannulle vielä aika täyden teelusikallisen Sambal Oelekia. En uskaltanut laittaa enempää ennen maistamista.
Kastike jäi muhimaan pikkuhiljaa omia aikojaan kun aloin valmistaa valkokastiketta. Siihen tarvitaan pikkuisen voita (n. viisi ruokalusikallista), desi vehnäjauhoja, litra maitoa ja noin kolme desiä juustoraastetta. Emmental käy oikein hyvin.
Voi sulatetaan ja jauhot sekoitetaan siihen. Lisätään maito vähitellen ja kun se kiehuu niin lisätään pari desiä juustoraastetta. Mausteeksi käy viherpippuri ja jauhettu muskottipähkinä. Suolaa voi laittaa maun mukaan, sitähän on jo juustossa.

Voitelin uunivuoan jo jauhelihakastiketta tehdessäni, koska valkokastikkeen kanssa saa olla varovainen, ettei polta sitä pohjaan.
Maistelin kastikkeita välillä ja totesin, että lisämausteita ei tarvita.
Lasagnelevyja oli jäljellä viisitoista kappaletta ja päätin käyttää ne kaikki. 

Laitoin pohjalle ensin jauhelikastiketta ja sen päälle viisi lassulevyä ja jatkoin kerroksittain kastikkeita ja levyjä. Kerroksia tuli siis kolme ja päällimmäiseksi jäi valkokastike, jonka päälle ripottelin lopun juustoraasteen.
Koko hoito lähti 175-asteiseen uuniin kolmeksi vartiksi, jonka jälkeen ruoka oli valmista nautittavaksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti