tiistai 11. lokakuuta 2011

Tom Yam Kung Naga Morichilla

kourallinen kuivattua herkkutattia
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä
muutama kuivattu sitruunaruohon pätkä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
Naga Morichia jauheena
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
loraus kalakastiketta
roiskaus sitruunamehua
360 g pakastekatkarapuja
1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa (en saanut kaupasta korianteria, joten jouduin korvaamaan sen persiljalla)

Laita kuivatut herkkutattiviipaleet veteen likoamaan. Kuori ja viipaloi inkivääri. Silppua sipulit. Mittaa kattilaan vesi. Lisää kiehuvaan veteen kanaliemikuutio, sipulit, sitruunaruoho, inkivääri, kalakastike ja valutetut herkkutattiviipaleet. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää keittoon sitruunamehu ja Naga Morich. Naga Morich lisätään siten, että kastellaan hammastikku vedellä ja pyöräytetään tikkua sitten kuivatussa chilijauheessa, jonka jälkeen tikulla hämmennetään keittolientä. Itse tein tämän kolmesti, koska makua ei tullut muuten riittävästi. Jos on tosi tulisen ruoan ystävä, voi hammastikun sijasta käyttää tulitikkua. Kannattaa olla alkuun varovainen chilin kanssa, koska sitä voi aina lisätä, mutta jo laitettua ei voi ottaa pois! Lisää viimeiseksi katkaravut ja kuumenna, mutta älä keitä, sillä katkaravut sitkistyvät helposti. Poista sitruunaruohon varret keitosta. Koristele korianterilla tai persiljalla ja tarjoa.

Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan scovilleksi. Tulisin luotettavasti mitattu chililajike on Trinidad Scorpion Butch T (Capsicum chinense), josta on mitattu noin 1,5 miljoonaa scovillea. Entinen ennätyksenhaltija oli Naga Morich (Capsicum chinense), jonka tulisuudeksi oli mitattu 1,2 miljoonaa scovillea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti