maanantai 10. kesäkuuta 2013

Jättihampurilainen

Kesäkuun alku oli niin helteinen, ettei paljon huvittanut mitään monimutkaisia sapuskoita laitella. Uunin lämmitys kun olisi vain tuonut lisää lämpöasteita ennestäänkin turhan kuumiin sisätiloihin. Yhteishyvän ruoka-lehdestä kuitenkin löysin tämän jättihampurilaisen ohjeen ja innostuin kokeilemaan. Johdantona kerrottakoon, että uunin grillivastuksia tulee käytettyä aika harvakseltaan ja paahtamisen tulos on joka kerta yhtä suuri arvoitus!

Ohjeessa sanotaan: "Halkaise leipä ja paahda leivät grillissä tai uunissa grillivastusten alla". 
Minähän tein työtä käskettyä eli laitoin leivät uuniin ylimmälle tasolle ja heitin grillausajaksi arviolta tuommoiset 5 min. Menin tyhjentämään leipien valmistumista odotellessa pesukoneen. Kolmen minuutin jälkeen kävin vilkaisemassa uuniin, mutta ei siellä näkynyt muuta kuin savua! Aukaisin uuninluukun ja pian alkoi palovaroitin huutaa ärsyttävän kovaäänisesti. Pikkuhiljaa savu hälveni sen verran, että näin ottaa leivät uunista, mutta palovaroitin vain jatkoi huutamistaan. Suljin kaikki ikkunat, etteivät naapurit hälyttäisi palokuntaa paikalle. Tuntui kuluvan ikuisuus, ennen kuin palovaroitin lopulta hiljeni. Leivät näyttivät tältä:

Rapsakoiksi ja kauniin ruskeiksi paahdetut leivän puolikkaat maman tyyliin, s'il vous plaît!

Palovaroitin oli juuri hiljennyt, kun Papa soitti olevansa Prisman kohdalla tulossa kotiin ja kysyi, tarvitseeko kaupasta tuoda jotakin. Sanoin, että yksi ranskanleipä, kiitos! Pihi kun olen (jo ihan olosuhteiden pakostakin), niin kokeilin kuitenkin palaneen pintakerrroksen poisleikkaamista leivistä ja sehän onnistuikin jopa ihan helposti. Pikkuisen ohuemmaksi tuo hampurilaisen ranskisosa jäi kuin ohjeessa, mutta ei se lopulta mitään haitannut. Papa tuli kotiin ranskanleipä kainalossa vain saadakseen todeta, että olikin tuonut sen ihan turhaan! No, se pantiin pakkaseen ja syödään sitten myöhemmin!

Tässä vielä paloittelematon kokonaisuus! Papa kehui sapuskaa suorastaan herkulliseksi!


AINEKSET
4 annosta
1
ranskanleipä
Jauhelihapihvit
250 g
jauhelihaa
1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
1 rkl
öljy
1,5 rkl
pihvimaustetta
0,5 tl
suolaa
1
kananmuna
Lisäksi
cheddar-juustoviipaleita
kurkkumajoneesia
salaattia
tomaattia
punasipulia

OHJEET

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit öljyssä. Kaada sipuliseos kulhoon jäähtymään. Sekoita joukkoon jauheliha, mausteet ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Muotoile jauhelihasta kaksi suurehkoa soikeaa pihviä. Paista ne pannulla tai muurikalla kypsiksi. Nostele lämpimien pihvien päälle juustoviipaleet. Halkaise leipä ja paahda leivät grillissä tai uunin grillivastusten alla. Täytä leipä majoneesilla, salaatilla, tomaatilla, punasipulirenkailla ja kuumilla jauhelihapihveillä. Jaa hampurilainen veitsellä leikaten annospaloiksi.



4 kommenttia:

  1. Tämä vaikutti mukavalta! Meilläkin seisoo nyt sunnuntain kohdalla ruokalistassa hampurilaiset, ja nyt jo kauhistelen sitä odottavaa työmäärää tässä helteessä. Tosin onneksi (tai onko se nyt onni vai ei) silloin pitäisi kai olla viileämpi ilma...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teillä säästytään palovaroittimen ääneltä :)

      Poista
  2. Mahtavan näköinen jättiläishampurilainen :)

    VastaaPoista