tiistai 11. syyskuuta 2012

Ruokaisa quiche ja Veen täytekakku


Anoppi täytti 80 vuotta ja synttärit vietettiin meillä pienellä kahdeksan hengen porukalla. Tarjolla oli cocktailpiirakoita munavoin kera, juustotaskuja ja pellillinen quichea.Tässä sen ohje, joka on sovellettu versio Marita Joutjärven kirjasta: "Kodin parhaat piiraat"


Seesaminen kinkkupiirakka

Taikina:

2 dl maitoa
1 muna
1 tl (yrtti)suolaa
1 rkl siirappia
25 g hiivaa (tai 1/2 pussia kuivahiivaa )
1 dl seesaminsiemeniä
noin 5 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Päällys:

200 g (joulu)kinkkua (tai valmista kinkkusuikaletta)
150 g kermajuustoa
1/2 purjoa
2 dl ranskankermaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl Provencen yrttiseosta (tai valkosipulista yrttimaustetta)
1 tl (yrtti)suolaa
2 munaa

Sekoita haaleaan nesteeseen muna, mausteet, hiiva (jos käytät kuivahiivaa, sekoita se noin 42 asteiseen nesteeseen) ja seesaminsiemenet. Alusta taikina kimmoisaksi vehnäjauhoilla ja lisää loppuvaiheessa mukaan öljy. Anna kohota.
Leikkaa kinkku (jos käytät palakinkkua) sekä juusto kuutioiksi ja huuhdeltu purjo renkaiksi. Sekoita ranskankermaan mausteet ja munat. 
Kauli taikina ja nosta se leivinpaperin päälle pellille.
Levitä piiraalle täyteainekset ja kaada päälle ranskankermaseos. 
Paista piirasta 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikina saanut pintaansa herkullisen värin.


Makean puolen tarjottavia olivat mantelirouhe-pakastekuivattumansikkahiutale-muffinit, pikkuleivät ja Veen (= juhlakalun vävyn) leipoma täytekakku, jonka tarkkaa reseptiä en tiedä, mutta täytteenä oli mansikkahilloa ja rahka-kermavaahtoa ja päällä oli persikkaa, suklaarouhetta, rahka-kermavaahtoa ja marsipaaniruusu. Ihanan mehevä kakku niin kuin Veen kakut aina ovat.


Mikä parasta, kakkua jäi tähteeksi ja se loppu jäi syötäväksi juhlapaikalle, koska muu seurue ei sitä viitsinyt lähteä kuljettamaan takaisin toiselle paikkakunnalle. Meillehän se sopi :)


2 kommenttia: