maanantai 13. helmikuuta 2012

Macaronit eli macarons

Alunperin piti leipoa uusi versio valkosipulipatongista, mutta kun ystävänpäivä pukkaa päälle, niin päätinkin tehdä macarons-leivoksia eli suosittuja pikkuleivonnaisia suuren maailman malliin. Ohjeen bongasin maman Kodin Kuvalehdestä.
Ohje ei ole mitenkään vaikean oloinen, mutta vaikka olenkin ihan noviisi varsinkin leivonnaisten suhteen, niin uskallan kumminkin epäillä ohjeen paistolämpötilaa, koska ensimmäisestä pellillisestä tuli vain kauniin vaaleanpunaista pehmeää tahnaa. Lämpötilan lisäys +150 asteeseen toiselle satsille sai aikaan jo koossa pysyviä tekeleitä. Koulutuksen tässä vaiheessa en edes yrittänyt tehdä Lemoncurd-tahnaa itse, vaan hain sen kaupasta.

Alkuperäinen ohje tässä.

3 munan valkuaista
4 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
elintarvikeväriä
Lemoncurd-tahnaa

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset. Lisää tomusokeri koko ajan vatkaten.
Sekoita joukkoon mantelijauhe ja tilkka elintarvikeväriä.
Pursota uunipellille leivinpaperille pyöreitä marenkiympyröitä.
Paista 125 asteessa alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.
Irrota marengit leivinpaperista, levitä toiselle puolikkaalle täytettä ja paina toinen puolikas päälle.


Valkuaisvaahto valmiina


Uunissako lie vika vai käyttäjässä, mutta mielestäni 150 astetta sai aikaan paremman tuloksen. Toisekseen mantelijauhetta tuli 160g, koska kauppa myy tavaraa 80g pusseissa. Millä minä sieltä 10g otan pois ja toisekseen se loppu hyvää tavaraa menisi hukkaan?!
Käytin punaista elintarvikeväriä. Sopivasti annosteltuna lopputulos on vaaleanpunaista ja eikös sovi oikein hyvin ystävänpäivään:)
Leivosten täyttäminen oli helppoa. Tahna väliin ja puolikkaat kiinni toisiinsa.

Punainen väri lisätty mantelijauheen jälkeen. Räväkältä näyttää mutta lopputulos on pinkki.


Macarons.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hyvä kysymys.
      Pienen tutkimisen jälkeen päädyin macarons-leivoksiin. En ole ihan varma, että menikö vieläkään oikein mutta sana tarkoittaa rintanappia ranskan kielessä.

      Poista