maanantai 28. lokakuuta 2013

Pekoni-suppilovahveropiirakka

Eilen keräsimme suppilovahveroita puolitoista sankollista ja vielä niitä jäi metsäänkin. Suurin osa saaliista kuivataan kuivurissa useassa osassa, puoli sankollista annoin kylässä pistäytyneelle ystäväpariskunnalle ja litran verran sain niitä ujutettua tähän makoisaan sienipiirakkaan. Irtopohjavuokani oli ehkä vähän liian pieni (22 cm), joten piirakasta tuli aika paksu, mutta ei se toki makuun vaikuttanut! Piirakan voi tietenkin tehdä normaalissakin piirakkavuossa.


Taikina:

3,5 dl vehnäjauhoja
75 g leivontamargariinia
1 muna
2 rkl vettä

Täyte:

1 l suppilovahveroita
140 g pekonia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 munaa
200 g ranskankermaa
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
0,5 tl timjamia



 Nypi jauhot ja pehmeä, paloiteltu rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja laita se täytteen valmistamisen ajaksi viileään.

Haihduta sienistä neste pois kuivalla pannulla. Kuullota sipulisilppu öljytilkassa ja paista paloiteltu pekoni rapeaksi. 

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte vuokaan. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.



tiistai 22. lokakuuta 2013

Juusto-paprikamuffinit

Kasvissyöjätytär lomaili syyslomalla ilonamme pari päivää, joten äityli leipaisi sen kunniaksi juusto-paprikamuffineja. Maistuivat ne toki meille lihansyöjävanhemmillekin.  Paprikajauhe oli päässyt loppumaan, mutta sen korvasi hyvin chilimausteseos eikä ainakaan meidän chilin ystävien mielestä ollut ollenkaan liian tulista! Ohje löytyi ruokia.fi-sivustolta.

Ainekset

  • n. 18 kpl
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl yrttisuolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 dl juustoraastetta
  • 1/2 dl öljyä
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1 punainen paprika

  1. Valmistus
    Mittaa kuivat aineet ja juustoraaste kulhoon. Sekoita öljy, maito ja
    muna keskenään. Kaada kulhoon nesteseos sekä pieniksi kuutioiksi
    leikattu paprika ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nostele
    taikina kahdella lusikalla paperivuokiin ja paista 200 asteessa
    kypsiksi.
    Lähde: Eija Piikkilä: Kiireisen kokkaajan kekkerikirja (Karisto 2003)

tiistai 15. lokakuuta 2013

Kahvikehrät

Aikoinaan tuli tehtyä useinkin suussasulavia kahvikehriä. Nyt  on tytär tulossa lomailemaan pariksi päiväksi ja toiveenaan esitti saada herkutella pitkästä aikaa niillä. Ohje minulta oli hukkunut jo jonnekin enkä sitä ulkoakaan muistanut, mutta netistähän ne ohjeet aina löytyvät ja tällä kertaa nappasin sen Belle Baie-blogista. Itse käytin kuivahiivaa tavallisen sijasta ja silloinhan se sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon eikä suoraan nesteeseen.


Taikina

  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 150 g margariinia
  • 2 kananmunaa
  • 3/4 dl maitoa
  • 6 dl vehnäjauhoja



Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sulatettu ja jäähtynyt margariini ja munat, sekoita hieman, jonka jälkeen lisää jauhot. Taikinasta tulee rasvan ansiosta käsistä irtoava. Peitä taikina ja laita kohoamaan täytteen teon ajaksi.

Täyte

  • 100 g voita tai margariinia 
  • 100 g tomusokeria
  • 3 tl vaniljasokeria



Sekoita pehmennyt voi/margariini ja sokerit. Kaulitse kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi. Levitä täyte veitsellä kauttaaltaan taikinan päälle ja rullaa taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä 2-3cm paksuisia viipaleita ja laita ne vuokiin. Nostata vielä 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja ripota pinnalle raesokeri. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.

perjantai 11. lokakuuta 2013

Maa-artisokkakeitto

Nostin pikkuruiselta kasvimaaltani sen verran ensimmäistä kertaa kasvattamaani maa-artisokkaa, että pääsin kokeilemaan paljon kehuttua maa-artisokkakeittoa. Ohjeen löysin Kotikokki.netistä. Suotta ei tätä keittoa kehuta, sillä se oli todella hyvää. Loput maa-artisokat jätän kuitenkin talveksi maahan ja kerään niistä seuraavan kerran satoa aikaisin keväällä.


Raaka-aineet
500 g
maa-artisokkia
200 g
perunoita
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
valkosipulinkynsi
timjamia
valkopippuria
½-1 dl
kermaa
Valmistusaika 30 min

Ohjeet

Alkupalat - 4 annosta
Kuori ja lohko maa-artisokat ja perunat kattilaan. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Lisää joukkoon kasvisliemikuutiot ja valkosipuli. Keitä kypsiksi.
Soseuta ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta keitto timjamilla ja ripauksella valkopippuria ja lisää joukkoon kerma. Tarkista maku ja nauti.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Kurpitsavuoka cheddarilla

Tänä kesänä kokeilimme ensimmäistä kertaa kurpitsankasvatusta ja tuloksena oli 6 komeaa kurpitsaa. Suurin niistä painoi yli 6 kiloa, joten kurpitsaa eri muodoissaan on syöty viime aikoina paljon. Herkuteltu on mm. kurpitsakeitolla ja kurpitsapiirakalla ja sen lisäksi on tehty purkkitolkulla erilaisia kurpitsasäilykkeitä.  Ei lopu kurpitsa tästä huushollista ensi talvena kesken! Tämän loistavan kurpitsavuoan ohjeen löysin  Sillä sipuli-blogista. Minä käytin tavallisen cheddarin sijasta chilicheddaria enkä saanut sitä oikein raastettua (tai siis en viitsinyt), joten laitoin sitä ihan viipaleina vuokaan (kuvassa näkyvät punaiset läntit ovat niitä).

Kuva on valitettavan huono eikä tee oikeutta ruoalle
KURPITSAVUOKA CHEDDARILLA

500 g kurpitsaa
200 g cheddaria
500 g jauhelihaa
(voita paistamiseen)
1 sipuli
2 rkl kuivattua salviaa
½ dl kuivattuja tatteja
suolaa
pippuria
1 ranskankermapurkki
2 kananmunaa

Kuori kurpitsa ja siivuta se noin sentin paksuisiksi paloiksi. Raasta cheddar.


Paista jauheliha yhdessä silputun sipulin kanssa. Murusta paiston aikana sekaan reipas kourallinen kuivattuja herkkutatteja. Mausta vielä murustetulla salvialla (kuivaan salviat aina lehtinä), pippurilla ja suolalla.


Riko raakojen munien rakenne ja yhdistä ne ranskankermaan.

Kasaa ainekset kerroksittain. Ensin kurpitsapaloja, sitten juustoa, tähän päälle jauhelihaa ja hiukan muna-ranskankermaa. Toista kerrostaminen. Säästä päällimmäiseksi vielä cheddaria.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes kurpitsat ovat mukavasti pehmenneet ja pinta gratinoitunut kauniisti.