sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Mitä maksaa!

Sain kaverilta palan hirven maksaa. En ole koskaan ollut mikään suuri maksan ystävä, joten tohdin ottaa vain pienen palan. Viipaloin palan ohuiksi siivuiksi ja leivitin ne. Paistoin siivut kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa rapsakoiksi.

Pala hirven maksaa


Siivut leivitettynä

Siivut paistumassa kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa

Valmista tuli ja eikun syömään!



Kylläpä tuli hyvää. Söin siivut leivän päällisenä.


Ainekset:
hirven maksaa
leivitykseen vehnäjauhoja, suolaa, valkopippuria
paistamiseen ruokaöljyä ja voita (noin fifty-fifty)

valmistusaika: muutama minuutti (siis paistamiseen, maksan hakeminen metsästä voi viedä aikaa...)

perjantai 26. joulukuuta 2014

Papan kielikurssi



Papa joutui kielikurssille, koska metsästävä ystävä toi hänelle hirven kielen. Hirvi ei sitä kuulemma enää tarvinnut. Papa epäröi vain hetken ennen, kuin otti haasteen vastaan.
Ohje kielen valmistamiseen löytyi webistä, yllättäen hakusanalla 'hirven kieli'. Koko ohje löytyy tästä linkistä: http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2012-12-10-22-26-42hirven-kieli/. Se on alunperin ranskalainen ohje häränkielen valmistamiseen mutta sopii myös hirvelle.

Keitinliemeen tarvittavat ainekset : 


vettä niin että kieli upoksissa koko ajan
3 porkkanaa
3 purjosipulia
2 sipulia
2 naurista
3 sellerinvartta
2 valkosipulinkynttä
1 kookas oksa timjamia
2 laakerinlehteä
suolaa
pippuria myllystä
Herbes de Provence-yrttisekoitusta
meiramia


Papa huomasi heti, että ohjeesta oli ilmeisesti vahingossa unohtunut chili pois mutta sehän on helppo lisätä siihen itsekin:). Kattilaksi Papa valitsi kymmenen litran kattilan, että kaikki tarveaineet mahtuvat sinne helposti.

Tästä se lähtee. Ensin kieli on puhdistettava.
Kielen valmistaminen alkoi sen puhdistamisella karkealla juuresharjalla. Sen jälkeen Papa sovelsi ohjetta hiukan, koska kaupan purjot olivat niin julmetun suuria, että kolmelle ei olisi riittänyt tuokaan kattila. Yksi siis riitti. Sama koski nauriita eli yksi oli hyvä. Meidän kaupasta ei saanut timjamin oksaa, joten piti tyytyä maustepurkin versioon.
Papa siis puhdisti ja pilkkoi ainekset kattilaan ja upotti kielen veteen ja keittäminen alkoi.
Sitä kesti reilut kaksi ja puoli tuntia ja välillä vettä oli lisättävä, jotta kieli pysyi veden alla.
Kun kieli oli veitsellä kokeillen kypsän oloinen Papa nosti sen jäähtymään ja nylki sen.
Nahka irtosi tosi helposti hiukan jäähtyneestä kielestä.


Kieli kiehumassa. Välillä vettä oli lisättävä, jotta kieli pysyisi koko ajan nesteessä.


Keitetty kieli odottaa nylkemistä.


Papa viipaloi kielen ohuiksi siivuiksi ja nautti siitä leikkeleenä. Kastike jäi tällä kertaa tekemättä.
Metsästävä ystävä tykkäsi valmiista tuotteesta kovasti ja lupasi tuoda sitä jatkossakin ellei metsästyseurassa sitten tule kieliriitoja:)

Valmista, viipaloitua tuotetta.