tiistai 25. maaliskuuta 2014

Banoffee

Olin kuullut niin monien kehuvan Banoffeeta, että nyt oli lopulta pakko kokeilla sitä itsekin. Aikaisemmin en ollut siis edes maistanut sitä. Ohjeita löytyi joka lähtöön, mutta lopulta päädyin Hellapoliisin ohjeeseen.  Banoffeesta tuli oitis uusi suosikkiherkkuni eikä tekeminenkään mitenkään vaikeaa ollut, varsinkin kun Prismasta löytyi valmiiksi lämpökäsiteltyä tiivistemaitoa.




8-10 annosta



260 g LU Bastogne Kandikeksejä
70 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
1 prk makeutettua kondensoitua maitoa
2-3 banaania viipaleina
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(ripaus sokeria)

Pinnalle:
muutama LU Bastogne Kandikeksi murustettuna
2 banaania viipaleina
mintun- tai sitruunamelissan lehti



Aloita keittämällä tiivistemaito.

Poista purkista etiketti ja laita purkki avaamattomana kattilaan.

Laita vettä niin paljon, että purkki peittyy.

Keitä miedolla lämmöllä kahdesta kolmeen tuntiin. Lisää keittämisen aikana vettä tarvittaessa.
Anna purkin jäähtyä hieman ennen avaamista.



Ota muutama keksi sivuun koristelua varten.

Murusta keksit ja lisää joukkoon sulatettu margariini tai voi, sekoita tasaiseksi.

Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan 24-26 cm ympyrä ja laita se irotpohjavuoan pohjalle.

Painele keksiseos vuoan pohjalle.
Levitä päälle keitetty tiivistemaito ja viipaloidut banaanit.



Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla ja halutessasi ripauksella sokeria.

Levitä päälle kermavaahto.

Irroita Banoffee veitsellä pyöräyttäen vuoasta ja vapauta vuoan reunat. Vedä torttu tarjoiluvadille.

Koristele hieman ennen tarjoilua banaaniviipaleilla ja mintun- tai sitruunamelissan lehdillä, sekä karkeaksi murustetuilla kekseillä.


Vinkit! Voit valmistaa tortun edellisenä päivänä jääkaappiin, mutta koristele vasta tarjoilupäivänä.

Käytä vaihteeksi mansikoita, vadelmia tai muita tuoreita marjoja!

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Gofio-perunarieskat

Gofio on kanarialainen perinneherkku, joka on paahdetusta viljasta valmistettua jauhoa. Gofiota syödään esimerkiksi sopan päälle siroteltuna tai maitoon sekoitettuna. Sitä voidaan lisätä myös esimerkiksi jäätelöön. Gofion suomalaisena vastineena voisi pitää talkkunaa. Tällä kertaa laitoin sitä perunarieskataikinaan.

Gofio-perunarieskat
0,5 l perunasosetta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
0,5 dl gofio- tai talkkunajauhoja
2–3 dl vehnäjauhoja
Lisää perunasoseen joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Painele taikinasta pellille litteitä leipiä. Pistele leivät.
Paista rieskoja 225 asteessa noin 15 minuuttia.

torstai 13. maaliskuuta 2014

Katkarapukasari

Uuden Yhteishyvän Ruoka-lehdessä oli houkuttelevan näköinen kuva katkarapukasarista. Olikin aivan loistava resepti! Suosittelen kaikille katkarapujen ystäville!


AINEKSET

4 annosta
2 pussia
(à 180 g) pakastekatkarapuja
4 rkl
öljyä
5 - 6
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2 rkl
tomaattipyreetä
1 prk
(400 g) tomaattimurskaa
1 rkl
ketsuppia
1 dl
valkoviiniä tai omenamehua
1
kalaliemikuutio
2 rkl
sitruunamehua
0,5 tl
suolaa
0,5 tl
rouhittua mustapippuria
0,5 tl
sokeria
0,5 tl
chilirouhetta
3 rkl
tillisilppua

OHJEET

Sulata katkaravut. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit ja tomaattipyree. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen. Lisää tomaattimurska, ketsuppi, viini tai mehu, liemikuutio ja sitruunamehu. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja chilillä. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia.
Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää katkaravut ja kuumenna, mutta älä keitä, jotta ravut eivät sitkisty. Koristele tillillä. Tarjoa kasari patongin kanssa.

Vinkki
Voit jakaa katkarapukasarin pieniin annospatoihin tai uunivuokiin ja kuumentaa juuri ennen tarjoilua 200-asteisessa uunissa.