keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kanacurry

Tämä ohje on "ruokasuosikit Thaimaa"-kirjasta, tosin sen verran muunneltuna, ettei tämä juurikaan alkuperäistä ohjetta enää muistuta. Kaffirlimen lehtiä ei ollut, joten ne jäivät pois. Broilerin rintafileitä en viitsinyt paloitella, vaan kypsensin ne kokonaisina. Ananaskin jäi pois, koska sitä ei ollut sen enempää tuoreena kuin säilykkeenäkään. Hyvä curry tämä silti oli!


ainekset neljälle

1 rkl kasvi- tai maapähkinäöljyä
2 punasipulia viipaleina
2 rkl Penang-currytahnaa
4 dl kookosmaitoa
1,5 dl kanalientä
(4 kaffirlimen lehteä paloiksi revittynä)
1 sitruunaruohon varsi hienonnettuna
4 broilerin rintafilettä paloiteltuina
1 rkl kalakastiketta
2 rkl thaimaalaista soijakastiketta
1tl palmu- tai vaaleaa fariinisokeria
(175 g tuoretta ananasta isoina paloina)
15 cm:n pala kurkkua kuorittuna, siemenet poistettuina, paksuina viipaleina ja muutama viipale koristeluun
(korianterinlehtiä koristeeksi)

valmistus

Kuumenna öljy vokissa ja kuullota sipulia nopeasti käännellen 1 minuutti. Lisää currytahna ja kuullota 1-2 minuuttia. Kaada joukkoon kookosmaito ja kanaliemi. Lisää limenlehdet ja sitruunaruoho ja anna hautua 1minuutti. Lisää kanapalat ja lämmitä hitaasti kiehumapisteeseen. Anna hautua 8-10 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Sekoita joukkoon kalakastike, soijakastike ja sokeri ja anna hautua 1-2 minuuttia. Sekoita joukkoon ananas- ja kurkkupalat ja anna hautua 30 sekuntia. Koristele kurkkuviipaleilla ja tarjoa heti.

maanantai 20. tammikuuta 2014

Paistettu mausteinen lohi

Kun on syönyt kaksi viikkoa herkullisia thaimaalaisia ruokia, ei ole helppoa siirtyä suoraan takaisin kotoisalle keitetyt perunat-makkarakastike-linjalle. Onneksi apu löytyi kirjasta nimeltä "Ruokasuosikit Thaimaa" ja meillä syötiin tänään tätä. 
ainekset neljälle

2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
0,25 tl chilijauhetta
1 rkl limemehua
1 tl seesamöljyä
4 x 150 g lohifileen palaa nahkoineen
2 rkl kasviöljyä
paistettuja kasviksia ja vastakeitettyä riisiä
korianterinlehtiä koristeeksi

valmistus

Sekoita inkivääri, murskattu korianteri, chilijauhe, limemehu ja seesamiöljy kulhossa. Aseta lohifileet laakealle lautaselle tai ei-metalliseen vuokaan ja lusikoi mausteseosta fileiden lihapuolelle niin, että se peittää ne kokonaan. Peitä astia kelmulla ja pidä jääkaapissa 30 minuuttia. Kuumenna kasviöljy isossa paksupohjaisessa paistinpannussa tai grillipannussa suurella lämmöllä. Pane lohi kuumaan pannuun nahkapuoli alaspäin ja paista 4-5 minuuttia kääntämättä, kunnes lohi on kypsää ja alapuolelta rapeaa. Tarjoa lohi heti paistettujen kasvisten ja vastakeitetyn riisin kera korianterinlehdillä koristettuna.