torstai 26. joulukuuta 2013

Joulusalaatti

Jouluna meillä syötiin kinkun, laatikoiden ja erilaisten suolakalojen lisäksi myös salaattia. Tämä ohje löytyi Myllyn Paras-reseptistöstä. Minä käytin tuon ohjeen Keltaisen Makaronin sijasta ihan tavallista makaronia ja luumut jätin kokonaan pois.


dlMyllyn Paras Keltainen Sydän Makaronia
2dlvettä
3dlappelsiinituoremehua
1tlsuolaa
100gvahvaa savujuustoa kuutioina
50gparmesaanijuustolastuja
2-3luumua
1tähtihedelmä tai fenkoli
100gcashewpähkinöitä
300gviinirypäleitä, vaaleita ja tummia
Kastike:
1dlturkkilaista jogurttia
1dlappelsiinimehua
½dljuoksevaa hunajaa
1-2tlpippurisekoitusta rouheena
½tljauhettua inkivääriä
Kiehauta vesi ja appelsiinimehu, mausta suolalla. Lisää makaronit ja keitä salaattiin ”al dente” pakkauksen ohjeen mukaan. Appelsiinimehu-vesiseos voimistaa pastan keltaista väriä ja antaa kivan maun. Huuhdo nopeasti kylmällä vedellä lävikössä, jotta makaronit jäähtyvät.
Kuutioi ainekset kauniiksi palasiksi ja sekoita ne keskenään, lisää pasta.
Valmista kastike sekoittamalla ainekset ja maustamalla kastike sopivaksi. Sekoita kastike salaatin sekaan ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Voit myös tarjoilla kastikkeen erikseen.
VINKKI: Kastikkeen voi valmistaa myös ilman jogurttia tai siinä voi käyttää kermaviiliä.

perjantai 20. joulukuuta 2013

Piparikeksit

Näiden piparikeksien ohjeen bongasin Taolta Taostelua-blogista. Tao puolestaan oli napannut sen Marimekon lehdestä. Nämä ovat helppotekoisia ja todella hyviä, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla! Piparitaikina meillä tulee yleensä syötyä suurimmaksi osaksi raakana, koska taikina on Papan ja tyttären mielestä parempaa kuin kypsät piparit. Nämä piparikeksit sen sijaan maistuivat yhtä hyvin niin taikinana kuin paistettunakin!



Piparikeksit


100 g    voita
1 dl       tomusokeria
1.25 dl  fariinisokeria
1           kananmuna
3 dl       vehnäjauhoja
2 tl        leivinjauhetta
100 g    suklaata
100 g    kuivattuja hedelmiä
0,5 tl     neilikkaa
             maustepippuria
             pomeranssinkuorta
             inkivääriä



Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet, pilkottu suklaa ja hedelmät keskenään ja lisää taikinaan. Muotoile taikinasta tanko, kääri kelmuun ja pakasta pari tuntia.
Leikkaa tangosta noin 1 cm paksuisia kiekkoja. Paista 175 asteessa noin 10-15 min.


Minä käytin "hedelminä" hasselpähkinärouhetta ja rusinoita ja mausteeksi laitoin valmista piparkakkumaustetta. 

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Juustosarvet

Tytär tulee lomailemaan joulun pyhiksi ja ruokatoiveita tiedustellessani esitti leivontalistalle juustosarvia. Saamansa pitää, sillä ne on jo leipaistu pakastimeen. Vaihteeksi tein tällä Valion ohjeella tämmöisiä paprikaisia sarvia. Sarven muotoon en ole näitä vielä tähän päivään oppinut vääntämään, mutta onneksi se ei makua haittaa!


Täytteetkin pyrkivät osittain pihalle, mutta näissä sarvissa näkyykin se niin sanottu oman käden jälki :)





torstai 5. joulukuuta 2013

Vihreä vuohenjuusto-lohipasta

Rakastan kalaruokia. Erityisesti savukirjolohi on minun makuuni. Valitettavasti vain se on yleensä niin kallista, etten sitä kovinkaan usein  raski ostaa. Joskus sitä kuitenkin on kertakaikkiaan pakko saada! Ohje on Pirkasta. Pirkan ohjeessa on käytetty loimukirjolohifileetä, mutta minä käytin siis lämminsavukirjolohta.

Ainekset4 annosta
300 gPirkka gnocchi -pastaa
1 (100 g)sipuli
1 rklöljyä
1 ps (200 g)Pirkka herneitä (pakaste)
1 prk (2 dl)Pirkka ruokakermaa
1/2 dltilliä hienonnettuna
3/4 tlsuolaa
mustapippuria
1 prk (365/150 g)Pirkka vuohenjuustokuutioita
1 pkt (n. 200 g)Pirkka loimukirjolohifileetä
Vaihe1
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Vaihe2
Hienonna sipuli ja kuullota se rasvassa. Lisää herneet ja kerma. Keitä pari minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta kastike tillillä, suolalla ja pippurilla.
Vaihe3
Valuta vuohenjuustokuutiot ja murustele ne haarukalla. Paloittele kala.
Vaihe4
Valuta pasta ja sekoita joukkoon kastike. Annostele pasta lämmitetyille lautasille. Lisää vuohenjuusto ja kalapalat.