maanantai 25. marraskuuta 2013

Gluteenittomat lihapullat

Ystäväpariskunta oli pitkästä aikaa meillä iltaa istumassa ja me rouvat siinä herrojen saunoessa vähän karaokeakin lauleskelimme, kunnes molemmat mikit sanoivat yhteistyösopimuksen irti yhtä aikaa. Seuraavaa kertaa varten täytyy siis ostaa joko kokonaan uusi laite tai ainakin paremmat mikit, kunhan Papa nyt ensin tutkii, onko vika laitteessa vai mikeissä!
Herrapuolinen vieras on keliaakikko, joten kehittelin tarjoukset sen seikan huomioon ottaen. Gluteenittomat lihapullat sopivat kaikkien syötäväksi, samoin kuin chilikatkaravut ja peruna-savusiikasalaatti. Rieskarullista tein kaksi eri versiota. Keliaakikolle tikutin gluteenittomat pakastejuustorieskat täytteineen ja muulle porukalle suorakaiteen muotoiset rullarieskat.

Gluteenittomet lihapullat tein vähän soveltaen tätä Hellapoliisin ohjetta:


Gluteenittomat lihapullat

40 kpl

1 1/2 dl gluteenittomia korppujauhoja
3 dl vettä tai kermaa
700 g jauhelihaa
1 iso sipuli silppuna
suolaa
valkosipulirouhetta tai -jauhetta
1 rkl sinappia
1 muna



Mittaa korppujauhot kulhoon yhdessä nesteen kanssa. Anna turvota viitisen minuuttia.
Lisää joukkoon jauheliha, sipuli, suola, valkosipulirouhe, sinappi ja muna, sekoita tasaiseksi.
Pyörittele taikinasta tasakokoisia pyöryköitä ja laita ne vieretysten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Kypsennä 200 asteessa uunissa tai paista rasvassa kuumassa pannussa.


Rullarieskoissa oli täytteenä tuorejuustoa, mustapippurirouhetta ja joko savukalkkunaleikettä tai savustettua hirvileikettä.

Pakastekatkaravut etualalla uivat chilijauheella ja tomaattisoseella maustetussa Creme Bonjour Cuisine-sipulisekoituksessa. Lisäksi muille tavallista patonkia ja keliaakikolle omat gluteenittomat esipaistetut minipatongit.
Tuli tuota tarjottavaa innoissaan huomaamatta väkerrettyä sen verran paljon, että gluteenittomia laitettiin vieraille kotiinkin vietäväksi ja itse syötiin muita tähteitä vielä pari seuraavaakin päivää. Vaan eipä tarvinnut muuta ruokaa sitten laitellakaan :)

tiistai 12. marraskuuta 2013

Mustikkapiirakka

Isänpäivää vietettiin meillä ihan kahdestaan, joten kakkua en viitsinyt ruveta värkkäämään. Jotakin makeaa kuitenkin piti saada, joten tein mustikkapiirakan tällä Kotikokki.netistä löytyneellä ohjeella.
Käytin pakastemustikoita noin 5 dl ja lisäsin niiden päälle vähän perunajauhoja niin, että paiston aikana mustikoista irronnut liika neste imeytyi jauhoihin.
Raaka-aineet
125 g
voita
1 dl
sokeria
1
muna
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Täyte:
2 dl
kermaviiliä
1 dl
sokeria
1
muna
2 tl
vanilliinisokeria
riittävästi
mustikoita (tai muita marjoja)
Valmistusaika 45 min

Ohjeet

Jälkiruoat ja herkut
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon muna ja keskenään sekoitetut jauhot sekä leivinjauhe.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 27cm) pohjalle ja reunoille.
Laita riittävästi mustikoita pohjan päälle. Sekoita kermaviili+muna+sokerit keskenään ja kaada tasaisesti mustikoiden päälle.
Paista 200 astetta 30-40 min



tiistai 5. marraskuuta 2013

Kinkku-mozzarella-suppilovahveropizza

Pizzanhimo iski! Siitä se sitten lähti! Minun mieleisessäni pizzassa pitää olla runsaasti täytettä ja tässä sitä on!
Uunipellillisestä jäi kahden nälkäisen kertasyönnin jälkeen enää puolet jäljelle!!!


Pohja:

2 dl vettä
1 tl suolaa
4 rkl öljyä
2 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja


Täyte:

200-300 g paseerattua tomaattia
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
1-2 tomaattia
2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
3 rkl viipaloituja jalapenoja suolaliemessä
255 g purkki minimozzarellapalloja
n. 300 g kinkkua palana
175 g emmental-juustoraastetta
1 rkl pizzamaustetta

Laita suppilovahverot likoamaan kylmään veteen ja aloita pohjan valmistus.
Lämmitä vesi kulhossa hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää veteen suola ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää jauhot nesteeseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohota täytteen valmistuksen ajan.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljytilkalla pannussa. Lisää sekaan kuutioitu tomaatti ja valutetut suppilovahverot. Anna muhia pienellä lämmöllä, kunnes tomaatit ja sipulit ovat pehmenneet vähän. 
Valuta jalapenot ja mozzarellapallot. Kuutioi kinkku. 
Kaulitse taikina leivinpaperin päällä ja laita se uunipellille. Levitä päälle paseerattu tomaatti ja sipuli-tomaatti-sieniseos. Laita seuraavaksi pohjan päälle jalapenoviipaleet ja mozzarellapallot ja viimeiseksi kuutioitu kinkku. 
Ripottele vielä pinnalle juustoraaste ja pizzamauste ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.