keskiviikko 28. elokuuta 2013

Siskonmakkarakeitto

Siskonmakkarakeitto on yksi ehdottomista suosikeistani. En ymmärrä, miksi jotkut ihmiset eivät siitä pidä! Ohje on tällä kertaa Pirkan, vaikka yleensä teen sen ilman ohjetta. Perunoita pilkoin vain pienemmiksi enkä ruvennut ohjeen mukaan niitä kuutioimaan. Liian työlästä puuhaa! Makkaroita ei voi ihan täydellisiksi palloiksi kutsua, mutta nämä ovat muodoiltaan paljon mielenkiintoisempia kuin pelkät tylsät pallot. Luovuutta voi käyttää siskonmakkarakeiton teossakin :)


Ainekset6 annosta
500 gsiskonmakkaroita
1 lvettä
1Pirkka kasvisliemikuutio
n. 15 kplmaustepippureita
6perunaa
2 ps (à 250 g)keittovihanneksia (pakaste)
persiljaa
Vaihe1
Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutio ja pippurit.
Vaihe2
Kuori ja kuutioi perunat. Pane ne kiehumaan 10-15 minuutiksi. Kaada joukkoon jäiset keittovihannekset. Odota, että keitto kiehuu uudelleen.
Vaihe3
Purista siskonmakkaramassaa kuorestaan pieniksi palloiksi keittoon. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Tarkista perunoiden kypsyys. Silppua keiton pinnalle runsaasti persiljaa. Tarjoa leivän kanssa.

torstai 15. elokuuta 2013

Banaanikakku

Banaanit ovat olleet edullisia viime aikoina ja niitä on tullut ostettua niin paljon, ettei kaikkia ole ehditty syömään. Poiskaan niitä ruskeapilkullisia ei kuitenkaan pihi ihminen raski heittää, vaan tekee niistä esimerkiksi helpon banaanikakun, jonka ohje löytyi Kotiliedestä. Ohjeessa tämä tehtiin pitkään vuokaan, mutta koska minulla ei sellaista ole, tein sen tavalliseen kakkuvuokaan. Siihen kakusta tuli kovin pieni, joten kannattaa tuplata aineet, jos haluaa vuoan kokoisen kakun.



100 gmargariinia
1 1/4 dlsokeria
1muna
2banaania
2,5 dlvehnäjauhoja
1,5 tlleivinjauhetta

Lisätietoja:

1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon.
2. Murskaa banaanit haarukalla ja sekoita taikinaan.
3. Lisää lopuksi jauho ja leivinjauhe ja pyöräytä tasainen taikina.
4. Levitä taikina jauhotettuun pitkään vuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa runsas puoli tuntia.
Voit tehdä taikinan monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella, joka murskaa myös pehmeät banaanit. Säilyvä kakku.

torstai 8. elokuuta 2013

Täytetyt kesäkurpitsat ja paprikat

Papan sukulaiset toivat käydessään julmetun ison itse kasvattamansa kesäkurpitsan tuliaisiksi. Halkaisin sen ja käytin toisen puolikkaan tähän Pirkan ohjeeseen, jota tosin sovelsin aivan vapaasti niin määrien kuin ainestenkin osalta. Täytettä kun tuli liikaa, niin otin kesäkurpitsan lisäksi täytettäväksi vielä vihreän ja keltaisen paprikan. Täyte oli erittäin maistuvaa ja sopi tosi hyvin myös noihin paprikoihin!
Värit eivät ole kuvassa ihan kohdallaan, kun leivinpaperikin näyttää siniseltä!

Ainekset6 annosta
1 rs (400 g)Pirkka naudan jauhelihaa
3 pientä (à 300 g)kesäkurpitsaa
1 (120 g)sipuli
2valkosipulinkynttä
1 tlk (500 g)Pirkka tomaattimurskaa
1 tlsuolaa
1 tlPirkka pizzamaustetta
1/2 tlmustapippuria
(100 gsinihomejuustoa)
3 rklvehnäjauhoja
Pinnalle
150 gValio pizzajuustoraastetta
Vaihe1
Ota jauheliha huoneenlämpöön. Halkaise huuhdotut kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla täytettä varten ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit.
Vaihe2
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipuli ja valkosipulit. Anna niiden kuullottua. Lisää kesäkurpitsojen malto ja tomaattimurska.
Vaihe3
Mausta suolalla, pizzamausteella, pippurilla ja halutessasi sinihomejuustolla. Ripottele pinnalle vehnäjauhot. Keitä seosta hiljalleen 10-15 minuuttia ilman kantta, jotta enin neste haihtuu.
Vaihe4
Nosta kurpitsaveneet leivinpaperin päälle uunipannulle ja jaa täyte niille tasaisesti. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa lisäksi riisiä tai leipää.