tiistai 25. kesäkuuta 2013

Mansikka-kermakakku

Juhannukseksi piti saada jotain herkkua. Valmistettavaksi valikoitui Yhteishyvän ruokalehdestä (taas kerran) Mansikka-kermakakku. Tarvittiin tietynkokoinen irtopohjavuoka. Ihan niin isoa ei ollut, mutta halkaisijaltaan pari senttiä pienempi löytyi. Se sai välttää. Kätevä emäntä kyllä ymmärtää, että jos laittaa kaikkia kakkuaineksia pikkuisen vähemmän kuin ohjeessa ehdotetaan, kakku mahtuu kohoamaan pienemmässäkin vuoassa. Sitten kun vielä muistaa hokea mielessään "Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!"-mantraa, niin mikään ei voi mennä pieleen. Vai voiko sittenkin? No, aavistuksen verran se pyrki reunan yli nousemaan, joten suosittelen noudattamaan ohjetta...
Siellä se kakku kauniisti kohoaa uunissa...
Kätevä emäntä ei pienistä vastoinkäymisistä lannistu, vaan jatkaa kakun värkkäystä ihan muina naisina. Suurin työ oli saada lässähtänyt kakkupohja irti vuoasta, mutta sen jälkeen kaikki oli helppoa kuin heinänteko. Tarpeeeksi vaan sitä kermavaahto-tuorejuustomössöä joka väliin ja päälle, niin hyvä siitä tulee. Kolme kerrostakin sain siihen leikattua ja lopputulos oli suorastaan yllättävän hyvä! Vieraillekin sitä tarjottiin ja vieraat vielä kilvan kakun herkullisuutta ylistivät!
maman "Uuninpohjallevalunut-juhannuskakku"

AINEKSET

12 annosta
5
kananmunaa
3 dl
sokeria
1,5 dl
vehnäjauhoja
1,5 dl
perunajauhoja
2 tl
leivinjauhetta
Kostutukseen
1,5 dl
maitoa
Täyte ja kuorrutus
4 dl
kuohukermaa
1 prk
(200 g) tuorejuustoa
4 rkl
sokeri
250 g
mansikoita
2 dl
marjahilloa, esim. vadelma tai mansikka
Päälle
250 g
mansikoita


KUVALLISET OHJEET

Mansikka-kermakakku työohje1
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan kevyesti sekoittaen. Voitele ja korppujauhota (halk. 24 cm) irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia kypsäksi.

Mansikka-kermakakku työohje2
Kumoa hetken seisonut kakku ritilälle ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa pohja kolmeen osaan.

Mansikka-kermakakku työohje3
Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja sokeri. Sekoita tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon.

Mansikka-kermakakku työohje4
Perkaa mansikat. Survo ne marjahillon kanssa sekaisin.

Mansikka-kermakakku työohje5
Nosta alin kakkulevy leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Kostuta kakkulevy maidolla.

Mansikka-kermakakku työohje6
Levitä puolet mansikkatäytteestä alimmalle levylle ja levitä päälle kolmas osa kermaseoksesta.

Mansikka-kermakakku työohje7
Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja toista marja- ja kermakerros.

Mansikka-kermakakku työohje8
Nosta kansilevy päälle, kostuta ja levitä loput kermaseoksesta pinnalle. Koristele mansikoilla. Poista vuoka.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

maman kaalikeitto

Tässä kaalikeitossa on pikanttina mausteena kiinalaista Hoi sin-kastiketta, joka sopii mielestäni tähän soppaan erinomaisen hyvin.


1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
10 maustepippuria
4-5 valkosipulin kynttä
800-1000 g varhaiskaalia
400 g jauhelihaa
0,5-1 tl suolaa
1 rkl Hoi sin-kastiketta
250 g pakastekasvissuikaleita
sipulinvarsia 

Laita 4 litran kattilaan kiehumaan 1 litra vettä ja sekaan liemikuutiot ja pippurit.
Pilko valkosipulinkynnet liemeen.
Pilko myös kaali kattilaan.
Ruskista ja mausta jauheliha ja kaada sekin kattilaan. Itse maustoin jauhelihan vain teelusikallisella suolaa ja ruokalusikallisella Hoi sin-kastiketta, mutta mausteita voi  laittaa oman makunsa mukaan. 
Anna kiehua pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia ja lisää pakastekasvikset keittämisen loppuvaiheessa kattilaan ja silputut sipulinvarret vasta lähes valmiiseen keittoon.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Jättihampurilainen

Kesäkuun alku oli niin helteinen, ettei paljon huvittanut mitään monimutkaisia sapuskoita laitella. Uunin lämmitys kun olisi vain tuonut lisää lämpöasteita ennestäänkin turhan kuumiin sisätiloihin. Yhteishyvän ruoka-lehdestä kuitenkin löysin tämän jättihampurilaisen ohjeen ja innostuin kokeilemaan. Johdantona kerrottakoon, että uunin grillivastuksia tulee käytettyä aika harvakseltaan ja paahtamisen tulos on joka kerta yhtä suuri arvoitus!

Ohjeessa sanotaan: "Halkaise leipä ja paahda leivät grillissä tai uunissa grillivastusten alla". 
Minähän tein työtä käskettyä eli laitoin leivät uuniin ylimmälle tasolle ja heitin grillausajaksi arviolta tuommoiset 5 min. Menin tyhjentämään leipien valmistumista odotellessa pesukoneen. Kolmen minuutin jälkeen kävin vilkaisemassa uuniin, mutta ei siellä näkynyt muuta kuin savua! Aukaisin uuninluukun ja pian alkoi palovaroitin huutaa ärsyttävän kovaäänisesti. Pikkuhiljaa savu hälveni sen verran, että näin ottaa leivät uunista, mutta palovaroitin vain jatkoi huutamistaan. Suljin kaikki ikkunat, etteivät naapurit hälyttäisi palokuntaa paikalle. Tuntui kuluvan ikuisuus, ennen kuin palovaroitin lopulta hiljeni. Leivät näyttivät tältä:

Rapsakoiksi ja kauniin ruskeiksi paahdetut leivän puolikkaat maman tyyliin, s'il vous plaît!

Palovaroitin oli juuri hiljennyt, kun Papa soitti olevansa Prisman kohdalla tulossa kotiin ja kysyi, tarvitseeko kaupasta tuoda jotakin. Sanoin, että yksi ranskanleipä, kiitos! Pihi kun olen (jo ihan olosuhteiden pakostakin), niin kokeilin kuitenkin palaneen pintakerrroksen poisleikkaamista leivistä ja sehän onnistuikin jopa ihan helposti. Pikkuisen ohuemmaksi tuo hampurilaisen ranskisosa jäi kuin ohjeessa, mutta ei se lopulta mitään haitannut. Papa tuli kotiin ranskanleipä kainalossa vain saadakseen todeta, että olikin tuonut sen ihan turhaan! No, se pantiin pakkaseen ja syödään sitten myöhemmin!

Tässä vielä paloittelematon kokonaisuus! Papa kehui sapuskaa suorastaan herkulliseksi!


AINEKSET
4 annosta
1
ranskanleipä
Jauhelihapihvit
250 g
jauhelihaa
1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
1 rkl
öljy
1,5 rkl
pihvimaustetta
0,5 tl
suolaa
1
kananmuna
Lisäksi
cheddar-juustoviipaleita
kurkkumajoneesia
salaattia
tomaattia
punasipulia

OHJEET

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit öljyssä. Kaada sipuliseos kulhoon jäähtymään. Sekoita joukkoon jauheliha, mausteet ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Muotoile jauhelihasta kaksi suurehkoa soikeaa pihviä. Paista ne pannulla tai muurikalla kypsiksi. Nostele lämpimien pihvien päälle juustoviipaleet. Halkaise leipä ja paahda leivät grillissä tai uunin grillivastusten alla. Täytä leipä majoneesilla, salaatilla, tomaatilla, punasipulirenkailla ja kuumilla jauhelihapihveillä. Jaa hampurilainen veitsellä leikaten annospaloiksi.