maanantai 27. toukokuuta 2013

Uunikuha

Sukulaisia kävi pistäytymässä tuossa eräänä päivänä kaupunkireissullaan. Olivat saaneet verkoilla kuhaa ja toivat muutaman fileen meillekin. Halusin vaihteeksi valmistaa fileet uunissa. Ohjeen löysin täältä. Ei sitä kalaa kyllä juurikaan näy tuolta ihanaisen kuorrutuksen alta, mutta voin vakuuttaa, että sitä ihan oikeasti oli siellä ja että se oli erittäin hyvää!



  • 50gvoita
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 tl sitruunan mehua
  • 500 gkuhafileitä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl pippuria
  • 170 gparmesanjuustoa
  • 200 gkorppujauhoja
  1. Voitele uunivuoka. Lämmitä uuni 225C.
  2. Sulata voi.
  3. Sekoita joukkoon puristettu valkosipuli ja sitruunamehu.
  4. Aseta kuhafileet uunivuokaan.
  5. Mausta suolalla, pippurilla ja voitele pinnoilta voisulalla.
  6. Ripottele päälle juustoraastetta ja korppujauhoja.
  7. Paista uunissa noin 10-15 min kunnes kala hajoaa kivasti haarukalla.




maanantai 20. toukokuuta 2013

Omena-kaurapaistos

Pakkasessa on vielä muutama rasia omenalohkoja, jotka on käytettävä ennen kuin uutta marja- ja hedelmäsatoa aletaan pakastamaan, joten upotin niitä pari rasiaa tällä kertaa omena-kaurapaistokseen.


n. 6 dl pakastettuja omenalohkoja ( tai 5-6 omenaa)
100 g voita
1 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
kanelia maun mukaan

Sulata omenalohkoja mikrossa 2-3 minuuttia. Laita lohkot voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle kanelia ja vähän sokeria. Sulata voi. Sekoita siihen sokeri, kaurahiutaleet ja kanelia. Levitä seos omenalohkojen päälle. Laita uuniin 225 tai kiertoilmauuniin 200 asteeseen, kunnes omenat ovat kypsiä ja kuorrutus kauniin ruskea eli n. 10 minuuttia. Anna muhia vielä jälkilämmöllä n. 10 minuuttia. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

perjantai 17. toukokuuta 2013

Lihamureke

Tällä kertaa tein murekkeen ohjeella, joka löytyi makuja-sivustolta. Tomaattipyreetä minulla ei ollut, joten korvasin sen ketsupilla, jota laitoin n. 0,5 dl. Tämä ei ole ihan se perinteisin lihamurekeohje, mutta ainakin minä tykkäsin kovasti. 






Leikkaa leipäpaloista reunat ja murenna leivät kerman joukkoon. Anna turvota 15 minuuttia. Pilko sillä välin sipuli mahdollisimman hienoksi silpuksi. Voit myös raastaa sen. Hienonna valkosipulinkynsi ja suikaloi basilikanlehdet.
Sekoita jauhelihaan hienonnetut sipulit, basilikanlehdet ja juustoraaste. Lisää tomaattipyree, kananmuna ja kerma-leipäseos sekä mausteet. Sekoita käsin tasaiseksi ja sileäksi massaksi.
Paista murekemassasta pieni koepala pannulla makujen tarkistamiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Paista mureke leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa 175-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia. Peitä mureke foliolla paistamisen puolivälissä, jottei se pääse kuivumaan liikaa. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
Täydellinen ateriakokonaisuus syntyy täyttävästä lihamurekkeesta ja pesto-perunamuusista. 

maanantai 13. toukokuuta 2013

Vuohenjuustolla täytetyt herkkusienet


Resepti on Pirkan. Käytin ihan tavallisia herkkusieniä enkä noita ohjeen Champeja. Sipulikin oli ihan normaalikokoinen eikä sitä silti ollut mielestäni liikaa. Yrtit kuittasin pelkillä basilikanlehdillä.


Ainekset5 annosta
1 rs (450 g)Champ grilliherkkusieniä
1 pieni (n. 60 g)sipuli
1 rklöljyä
1/2 tlsuolaa
mustapippuria
1 pkt (200 g)vuohenjuustoa
kirsikkatomaatteja
yrttejä
Vaihe1
Irrota puhdistetuista sienistä jalat. Hienonna sienten jalat ja sipuli. Kuullota sipuleita ja hienonnettuja sieniä öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä sienten lakit vuokaan ja täytä ne sieni-sipuliseoksella.
Vaihe2
Viipaloi vuohenjuusto ja nosta viipaleet sienten päälle. Kypsennä 225 asteessa grillissä tai uunin ylätasolla noin 10 minuuttia. Koristele sienet halkaistuilla kirsikkatomaateilla ja yrteillä.

torstai 9. toukokuuta 2013

Parsaa Milanon tapaan



Tämän keväisen herkun ohje on Piparipullan blogista. Minun piti tehdä tätä jo aiemmin, mutta silloin parsa oli niinkin suuresta kaupasta kuin peeässästä kertakaikkiaan loppu!


Ainekset (2 annosta):

1 nippu vihreää parsaa (6-8 parsatankoa ruokailijaa kohden)
4 kananmunaa
raastettua parmesaanijuustoa
rypsiöljyä (tai voita)
suolaa & mustapippuria 

Valmistus:

Pese ja kuivaa parsat ja leikkaa niiden kovat kannat pois. Jos tarvitsee kuoria tankoja, kuori ohuelti noin puolestavälistä vartta alaspäin. 

Laita vähän öljyä isolle paistinpannulle ja asettele parsat. Anna paistua miedolla lämmöllä kannen alla, välillä sekoittaen. Mausta suolalla.

Kun parsa on melkein valmis, paista kananmunia niin, että valkuaiset ovat rapeita, mutta keltuaiset vielä hieman löysiä. Laita kananmunien päälle vähän suolaa ja mustapippuria.

Asettele parsat lautaselle ja laita kananmunat niiden päälle. Ripottele parmesaanijuustoa päälle.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Jauhelihapihvit

Tulipa tehtyä pitkästä aikaa jauhelihapihvejä. Lisukkeeksi keitettyjä perunoita ja kaali-paprikasalaattia. Ihan täydestä meni!
1 prk kermaviiliä
0,5 dl korppujauhoja
400 g paistijauhelihaa
(1 Rawit chili)
1 iso sipuli
1 muna
1 tl pippurisekotusta
1 tl suolaa

Aloita jauhelihapihvien valmistaminen sekoittamalla kermaviiliin korppujauhot. Anna turvota n. 10 min.Lisää jauheliha, silputtu chili ja sipuli, muna ja mausteet. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pihvejä leivinpaperille uunipellille. Paista jauhelihapihvit uunissa 225 asteessa 20 - 25 min tai pannulla keskilämmöllä, kunnes ovat  kypsiä.













































perjantai 3. toukokuuta 2013

Mango-juustokakku

Munkit minulta jäivät tällä kertaa tekemättä vapuksi, mutta sainpa kuitenkin aikaiseksi mango-juustokakun, joka on niin hyvää, että se vie melkein kielen mennessään. Keksipohja kylläkin jäi tiukasti kiinni vuoan pohjaan, mutta sahalla kun sitä pikkuhiljaa irti nirhasin, niin oikein hyvältä se maistui kakun päällekin ripoteltuna. No vitsi vitsi, mutta ei niin, etteikö totta toinen puoli eli kakkulapio kyllä vääntyi, mutta metallilastalla pohja irtosi jo huomattavasti paremmin :)


150 g digestive-keksejä
100 g voita
täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
2 dl rahkaa
125g mangososetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
5-6 liivatelehteä
koristeluun:
säilykemangoa
250 g mangososetta
1 dl vettä tai mangomehua tölkistä
3-4 liivatetta

1. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ja levitä seos irtopohjaisen vuoan pohjalle.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, mangosose, rahka ja sokerit.
3. Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Kuumenna tilkka nestettä ja liuota liivatteet joukkoon. Lisää täytteen sekaan tasaisesti sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään. 
4. Kun täyte on hyytynyt, koristele pinta mangoviipaleilla. Liota kiilteen liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Liuota ne kuumennetun mehutilkan joukkoon ja sekoita mangososeeseen. Levitä kiille kakun päälle ja jätä hyytymään jääkaappiin muutamiksi tunneiksi tai yön yli.