tiistai 9. lokakuuta 2012

Jugurtti-omenapiirakka spelttipohjalla


Tämä ohje on siepattu Kauhaa ja rakkautta-blogista. Turkkilainen jugurtti sopii omenapiirakkaan kuin nyrkki silmään. Itse viipaloin omenat paloittelun sijaan, mutta se nyt on ihan makuasia, millaisessa muodossa ne piirakassa haluaa nähdä ja nauttia.

Jugurtti-omenapiirakka spelttipohjalla
Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
täyte:
500 g hapokkaita omenia
3 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia
1 muna
1/2 dl sokeria
Kuutioi voi ja ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella pehmennyt voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.
Sekoita keskenään vehnä- ja spelttijauhot ja lisää ne voi-munaseoksen joukkoon. Sekoita vain sen verran, että saat ainekset tasaisesti sekaisin, vältä turhaa sekoittamista.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle. (Painelua auttaa huomattavasti, jos ripottelet hieman jauhoja taikinan päälle).
Pese omenat ja leikkaa palasiksi (kuoret voit jättää tai ottaa pois, maun mukaan). Asettele vuokaan taikinan päälle. Sekoita keskenään jugurtti, kananmuna ja sokeri ja kaada omenoiden päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes täyte on asettunut ja aavistuksen ruskistunut. Piiras oli omasta mielestäni parasta, kun sen antoi jäähtyä kokonaan ja sitten vielä viilentyä jääkaapissa, mutta sitä voi syödä myös lämpimänä.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Liköörejä ja omenaviiniä


Vajaa pari kuukautta sitten keräsin naapurini pihalta punaherukat, jotka naapuri olisi jättänyt räksien syötäväksi. Onneksi ehdin väliin, kun suurin osa marjoista oli vielä syömättä ja nopsasti siinä kahdesta puskasta sainkin saalista melkein sankollisen. Koska erilaisia mehuja talvisäilössä oli jo useita kymmeniä pullollisia, päädyin tekemään näistä marjoista (siis osasta niistä) likööriä.
Ohje on yksinkertainen:

litra votkaa (tai Sisu-viinaa, jota minä käytin, koska se on halvempaa)
litra punaherukoita
8 dl sokeria

Kaadetaan votka ja marjat isoon lasipurkkiin, hölskytetään ja laitetaan tekeytymään pimeään. Annetaan olla kuukauden pari välillä hölskytellen ja tarkistetaan sitten, onko sokerin määrä sopiva. Tarvittaessa lisätään sokeria joko ennen pullotusta tai pullotuksen jälkeen suoraan pulloihin. Pullot laitetaan kylmään säilytykseen ja hölskytellään välillä, jos sokeri ei ole vielä sulanut likööriin. Sitten vielä pitäisi malttaa odottaa kuukausi pari ennen nauttimista, sillä maku vain paranee vanhetessaan.

Keltaisia karviaisiakin tuli yhdestä omasta puskasta sen verran, että myös karviaislikööriä on tulossa. Ohje on yhtä yksinkertainen kuin punaherukkalikööriinkiin:

litra votkaa (tai sitä Sisu-viinaa)
8 dl sokeria
Muuten valmistus ihan samalla tavalla kuin punaherukkaliköörissä. Tietysti aineiden määriä voi muuttaa, mutta ainesten keskinäinen määrällinen suhde on suunnilleen tämä.

Eikä siinä vielä kaikki! Myös omenaviiniä on tehty ja jo pullotettukin. Tosi kirkasta tuli Valkeasta kuulaasta tehdystä viinistä eikä joskus pulloihin jääneestä sakasta ollut tietoakaan. Viini on tehty ihan viinipakkauksen mukana olevan ohjeen mukaan ja on onnistunut sillä yleensä oikein hyvin. Tämä satsi vaikuttaa tosiaan kirkkautensa ja pullotuksen yhteydessä vaaditun maistelun perusteella oikein erityisen hyvältä vuosikerralta :)