keskiviikko 29. elokuuta 2012

Omenapiirakka

Meillä on kaksi vanhaa omenapuuta, joiden sadonkorjuuaika alkaa olla käsillä juuri nyt. Mehua on jo keitelty ja "poikakin on käymässä", joten välillä piti saada aikaiseksi omenoista jotain syötävääkin juomisten lisäksi. Päädyin omenapiirakkaan.



Ohje menee jotenkin näin:

200 g voita
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 muna
0,75 dl maustamatonta jugurttia
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl vanilliinisokeria
3-4 paloiteltua omenaa
kanelia
sokeria

Sulata voi ja sekoita se kulhossa sokerin kanssa. Lisää vehnäjauhot vähitellen koko ajan sekoitellen. Ota erilleen kahvikupillinen taikinaa. Lisää taikinaan muna, jugurtti, ruokasooda ja vanilliinisokeri. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat, kaneli, sokeri ja erilleen otettu taikina. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Vaniljakastike tai jäätelö sopii hyvin piirakan seuraksi, mutta hyvää on niitä ilmankin :)

maanantai 20. elokuuta 2012

Kantarellipiirakka

Ystävä kutsui metsäpalstalleen tuulenkaatopuita sahaamaan ynnä mustikankeruuseen ja meillehän se passasi. Papa riehui moottorisahan kanssa puiden kimpussa ja minä keräsin mustikoita ja kantarelleja. Ystäväni jopa osoitti valmiiksi ne paikat, joissa kantarelleja yleensä kasvaa, joten helpommaksi ei sienestys tästä enää voi tulla. Litran verran sain kantarelleja korin pohjalle ja viskasin ne kotona pannulle tirisemään. Mikä ihana näky ja taivaallinen tuoksu!


Siitä sitten itse piirakkaa värkkäämään!

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 kananmuna

Täyte:

n. 1 l kantarelleja
1 rkl rasvaa
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
suolaa maun mukaan
ripaus mustapippuria
(thai sweet chili saucea)
soijakastiketta
persiljaa

Nypi jauhot ja pehmeä voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita pohjataikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Tiristä sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää rasva ja hienonnetut sipulit ja paista, kunnes sipulit ovat vähän pehmenneet.
Sekoita keskenään ruokakerma, kananmuna, mausteet ja kastikkeet. Ripottele sienet piirakkapohjalle ja levitä ruokakermaseos päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Koristele persiljalla.




sunnuntai 12. elokuuta 2012

Mustaherukkamuffinit


Käväisin Jemiinan blogissa katsomassa ihania muffiniohjeita ja keräsin sitten muutaman desin mustaherukoita kokeillakseni viinimarjamuffineiden tekoa. Tuumasta toimeen ja ihan hyvältä ne näyttivät vielä uunista otettuna, mutta sitten...



Jokin meni pieleen, koska muffineista jäi osa kiinni vuokaan. Tulipahan taas kerran todistettua, ettei ole olemassakaan niin yksinkertaista ohjetta, ettenkö minä pystyisi siinä epäonnistumaan! No, vika ei varmaankaan ollut ohjeessa, vaan siinä, että voita oli taikinassa vain n. 50 g, koska voipaketissa oli vain sen verran jäljellä enkä laiskuuttani viitsinyt avata uutta voipakettia! Kyllä, laiskuus huipussaan! Toisekseen mustaherukoita tuli varmaan liikaa eli ehkä jopa 5 dl, kun en ylimääräisille keksinyt muutakaan käyttöä! (Varsinainen valopää!) Kolmanneksi minun kiertoilmauunini lämpötila ja paistoaika kaiken sinne laitettavan suhteen on minulle edelleenkin kuuden vuoden yhteistyön jälkeen täydellinen mysteeri. Paistoin muffinit 175 asteessa ja ilmeisesti joko lämpötila olisi pitänyt olla korkeampi tai paistoaika pitempi. Joka tapauksessa Jemiinan hyvä ohje löytyy täältä, joten kokeilkaa pois älkääkä tehkö niin kuin minä:)

P.S. Maku oli muuten erittäin hyvä!

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Vietnamilaiset kevätrullat



Tulipahan kokeiltua sateisen päivän ratoksi Fresh spring rollsien eli vietnamilaisten kevätrullien tekemistä. Jonkunlaiseen pakettiin ne sain kyllä, mutta eivät ne kovin kauniilta näytä ja riisipaperikin oli sen verran kärsinyttä, että se oli osittain jo valmiiksi lohkeillut. Tärkeintä on kuitenkin maku ja se oli hyvä! Riisivermisellin eli riisinuudelin sijasta  käytimme munanuudelia, koska riisinuudeli unohtui ostoslistalta. Ohje on saatu Papan työtoverilta ja se löytyy  täältä.