lauantai 31. maaliskuuta 2012

Sienipiirakka




3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1 rkl vettä

1 rkl öljyä
n. 3-4 dl sulatettuja pakastesieniä (itse käytin vaaleaorakkaita)
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
rouhittua valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
n. 100 g Aura-juustoa
1/2 makeaa suippopaprikaa
2 munaa
1 dl ruokakermaa

Nypi vehnäjauhot ja pehmeä voi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla. Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä ja lisää sitten myös sienet pannulle. Sekoittele muutama minuutti ja lisää suikaloitu suippopaprika, mausteet ja Aura-juusto nokareina. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Levitä sieniseos taikinapohjan päälle. Sekoita munat ja ruokakerma keskenään ja kaada sieniseoksen päälle. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Valkosuklaa-lime-banaanikääretorttu

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoa
0,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
sokeria
2 dl vispikermaa
1 prk valkosuklaa-limerahkaa
1 banaani
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
vadelmia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Sekoita hyvin ja levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä hetken aikaa ja irrota leivinpaperi varovasti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen sokerit. Sekoita tehosekoittimessa banaani ja rahka ja sekoita ne kermavaahdon joukkoon. Levitä puolet täytteestä levylle ja kääri levy rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa rulla muutaman sentin paksuiksi viipaleiksi ja laita loppu täyteseos "leivosten" päälle. Koristele joko tuoreilla tai pakastevadelmilla.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Punajuuri-jauhelihapastalaatikko

350 g fusillipastaa (minulla sitä ei ollut tarpeeksi, joten laitoin lisäksi farfalle tricoloria)
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
5 säilykepunajuurta
2 rkl sinappikurkkusalaattia
1 rkl kapriksia
1 prk smetanaa
3 dl maitoa
basilikaa

Keitä pasta. (Farfalle tricoloria en suosittele käyttämään, koska punajuuri värjää näköjään värillisen pastan rumanväriseksi.) Paista jauheliha öljyssä ja mausta se. Raasta pannulle punajuuret. Lisää sinappikurkkusalaatti ja hienonnetut kaprikset. Sekoita ainekset keskenään. Levitä puolet pastasta voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle jauhelihaseos. Levitä sen päälle loppu pasta ja valuta vuokaan sekoitettu smetana-maitoseos. Kypsennä 200 asteessa alatasolla n. 40 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Nakkikeitto

n. 10 annosta

2 l vettä
1-2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
kymmenkunta maustepippuria
2 lihaliemikuutiota
8-10 perunaa
200 g lanttua
1-2 porkkanaa
1 rkl sweet chili saucea
2 tl punaista thai currytahnaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl kuivattua persiljaa
500-600 g nakkeja

Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan ja kuori ja pilko sipulit. Heitä ne maustepippurien ja lihaliemikuutioiden kera kattilaan. Kuori ja paloittele perunat, lanttu ja porkkanat ja kippaa kattilaan. Lisää myös sweet cili sauce, currytahna ja soijakastike sekä kuivattu persilja ja keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloitellut nakit ja anna keiton porista vielä n. 5 minuuttia.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Jauhelihakastike

700 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
3 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
maun mukaan rouhittua mustapippuria
1 tl kurkumaa
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 rkl Dijonin sinappia
1 tl punaista thaicurrytahnaa
1 rkl sweet chili saucea
tuoretta basilikaa

Ruskista hienonnetut sipulit, murskatut valkosipulinkynnet ja jauheliha öljyssä. Mausta ne suolalla, mustapippurilla ja kurkumalla. Lisää vesi ja murennettu lihaliemikuutio sekä sinappi, thaicurrytahna ja sweet chili sauce. Anna kastikkeen hautua puolisen tuntia. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä ja nauti esim. perunoiden kera.

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Puolukkapiirakka


Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4-5 dl (pakaste)puolukoita
1 prk kermaviiliä
1 dl sokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan (n. 26 cm). Sekoita keskenään myös täytteen ainekset ja levitä ne piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa n. 30-40 min.

torstai 1. maaliskuuta 2012

Nakkikastike

1 rkl öljyä tai rasvaa
400 - 500 g nakkeja
1-2 sipulia
(muutama valkosipulinkynsi)
(1 tomaatti)
2 dl vettä
1-2 tl punaista thai-currytahnaa
1 rkl sweet chili saucea
rouhittua mustapippuria maun mukaan
1- 2 rkl soijakastiketta
3 dl ruokakermaa
(1 rkl maissitärkkelystä)
1 dl silputtua ruohosipulia

Ruskista pilkotut nakinpalat öljyssä pannulla. Kaada ne kulhoon odottamaan ja kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää pannulle paloiteltu tomaatti ja kun tomaatti on vähän pehmennyt, myös vesi, currytahna, rouhittu mustapippuri ja soijakastike. Sekoittele ja lisää ruokakerma. Anna hautua kymmenisen minuuttia ja lisää nakit. Jos haluat suurustaa kastikkeeen, lisää maissitärkkelys vesitilkkaan sekoitettuna ja sekoittele pari minuutttia. Anna hautua vielä viitisen minuuttia ja koristele kastike ruohosipulilla. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden kera.