torstai 29. joulukuuta 2011

Broileria ja munanuudeleita

1 rkl öljyä
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
720 g broilerin filee ohut leike
1 tl sitruunaruohojauhetta
mustapippurirouhetta
1 dl soijakastiketta (Ketjap Manis)
Thai-kalakastiketta
2 tl punaista thai-currytahnaa
1 dl pakastettua vaaleaorakasta
5 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoa
3 kerää munanuudeleita

Kuullota öljyssä silputtuja sipuleita. Sekoittele joukkoon sitruunaruoho, currytahna ja mustapippuri. Lisää pannulle broilerileikkeet ja  anna ruskistua hieman. Lisää sienet, soija ja kalakastike. Suurusta kastike ruokakermatilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla ja lisää viimeiseksi loput ruokakermasta. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Sekoita lopuksi keitetyt munanuudelit kastikkeen sekaan ja nauti.

torstai 22. joulukuuta 2011

Tom Kha (Thaimaalainen kana-kookoskeitto)

3 tl punaista thai-currytahnaa
n. 500 g paloiteltua broilerinlihaa
1 prk kookosmaitoa
3 rkl thai-kalakastiketta
muutama kuivattu sitruunaruohon korsi
2 cm pätkä inkivääriä
1 punainen kuivattu chili
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua korianteria
1 rkl kuivattua minttua
4 dl vettä

jasmiini- tai basmatiriisiä

Kuumenna kattilassa currytahna, sipulisilppu ja broileripalat. Pyörittele seosta, kunnes sipuli ja broileri ovat saaneet makua currytahnasta. Lisää vesi, kookosmaito, kalakastike, sitruunaruoho, raastettu inkivääri,  korianteri ja minttu ja keitä n. 10-15 minuuttia eli kunnes broileri on kypsää. Tarjoa esim. jasmiiniriisin kera. Meiltä löytyi puuro-, risotto-, pika- ja basmatiriisiä, mutta ei jasmiiniriisiä, joten meillä tätä syötiin basmatiriisin kera.

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

(Tapaturma-alttiin leipurin) rusinasuklaapalaset


Pane taloussuklaapalat ja kookosrasva kuumuutta kestävään kulhoon. Ole varovainen jääkaapista otetun kookosrasvan kanssa, sillä se on liukasta ja TODELLA kovaa ja saattaapa yllättäen luiskahtaa koko puolen kilon pala (tylsän) veitsen alta kantillaan kipeästi varpaille (kyllä koski!). Ota siis terävä veitsi käteen, mutta ota myös pikkurilli pois rasvapalan alta, ennen kuin leikkaat (verta tuli kuin härän niskasta)!
Pane kulho vesikattilaan (sormen laastaroinnin jälkeen) ja kuumenna sitä niin kauan, että suklaa ja rasva sulavat. Tässä vaiheessa viimeistään olet pulassa, jos olet laittanut kattilaan liian suuren kulhon. Jos kulho mahtuu juuri ja juuri kattilaan, niin milläs sen sieltä tulikuumana ongit pois (erilaisilla lusikoilla, grillipihdeillä ynnä muilla apuvälineillä aikani yritin, mutta lopulta oli uhrattava sormet)!
Helpommalla siis pääset, jos valitset alunperin sopivan kokoisen kulhon eli silloin ilman ylimääräisiä välivaiheita ota vain kulho pois kattilasta ja lisää suklaan ja kookosrasvan joukkoon rusinat ja pähkinärouhe sekoittaen.
Kaada suklaamassa voipaperille ja anna kohmettua kylmässä.
Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.
Taitavalle leipurille varmasti tosi helppoa  :)

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Valkosipulinen broileripata


muutama maustamaton broilerinkoipi tai mitä tahansa muita broilerin paloja
2-3 rkl öljyä
2-3 tl currya
2 sipulia
kourallinen valkosipulinkynsiä
3 dl riisiä
5 dl vettä
1 Fond "Du Chef"-kasvisfondiannospakkaus
2 paprikaa
1 pss (pakaste) herne-maissi-paprikaa
2 tl mangochutneyta
1 tl chiliä
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Kypsennä broilerinkoipia ensin keskilämmöllä ja niiden ruskistuttua miedolla lämmöllä n. 15-20 min. öljy-curryseoksessa paistinpannulla tai tarpeeksi suuressa padassa. Nosta ne jäähtymään ja irrottele lihat luista. Huomaa, että koivet eivät ole vielä kypsiä! Kuullota sipulit ja riisi öljyssä padassa ja lisää sitten vesi ja kasvisfondi. Lisää myös mangochutney ja muut mausteet. Kun riisi on puolikypsää, lisää pataan broileripalat, paprikat ja herne-maissi-paprika. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.