maanantai 31. lokakuuta 2011

Hiivaleipä

(2 leipää)

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä
12-13 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja siirappi. Lisää puolet jauhoista ja vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja viimeisenä öljy. Alusta pehmeä taikina. Peitä ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Leivo kaksi leipää ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä. Pistele leivät tai koristele pinta viilloin. Paista 200 asteessa n. 25 min.

(Ohje löytyy myös Rainbow Hiivaleipävehnäjauhopussin selkämyksestä)

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

(Kreikkalaiset) lihapullat vaaleaorakas-kuusilahokkakastikkeella

Ensin sienentunnistustehtävä:







Äkkiseltään vaikuttaa kosteikkovahverolta, mutta jotenkin ei vain mielestäni täsmää. Jos tunnistat, niin kerrothan, please!

Sitten ne lihapullat:


Lihapullat:


2 dl korppujauhoja
1 dl punaviinietikkaa
1 dl vettä
800 g (lampaan)jauhelihaa
2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
2 munaa
2 tl suolaa
1 rkl minttua
mustapippuria maun mukaan
paistamiseen oliiviöljyä

Sienikastike:

oliiviöljyä
4-5 dl vaaleaorakkaita (ja kuusilahokkaa) tai muita sieniä
kurkumaa
chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
vähän vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 annospakkaus vihannes Fond "Du Chefiä"
1 prk ruokakermaa

Kreikkalaiset lihapullathan tehdään yleensä lampaan jauhelihasta. Prismassa kyllä oli karitsan jauhelihaa, mutta kilohinta oli yli 12 €, joten päädyin halvempaan sikanautaan. Näiden lihapullien kreikkalainen osuus koostuu siten ruokalusikallisesta kuivattua minttua. Sekin itse asiassa marokonminttua, heh!

Sitten itse ohjeeseen: Sekoita korppujauhoihin punaviinietikka ja vesi ja turvota vähän aikaa. Hienonna sipulit ja hauduta ne pehmeiksi oliiviöljyssä. Sekoita keskenään kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Paista pannulla oliiviöljyssä kypsiksi.
Sekoittele sieniä oliiviöljyssä, kunnes kaikki neste on haihtunut niistä ja lisää sitten kurkuma, chilijauhe, mustapippuri ja suola. Suurusta vehnäjauhoilla ja lisää vesi ja fondi. Lisää lopuksi ruokakerma ja anna hautua kaikessa rauhassa ja varsinkin, jos käytät vaaleaorakkaita, koska ne vaativat kunnollisen kypsennyksen (saattavat aiheuttaa muuten vatsaoireita). 
Meillä tätä syötiin perunamuusin kera, mutta esim. spagetti käy yhtä hyvin.

perjantai 28. lokakuuta 2011

maman makkarakastike






kourallinen kuivattua herkkutattia
HK:n sininen lenkki
loraus rypsiöljyä
1 sipuli
1 tl pizzamaustetta
1 tl chilijauhetta
2,5 vettä
1 tl thai-kalakastiketta
1 tl currytahnaa
1 rkl chilisinappia
1 rkl vasikkafondia
maun mukaan mustapippurirouhetta
2,5 dl kolmen juuston ruokakermaa
parmesan(-/mozzarella)raastetta


Laita herkkutattiviipaleet likoamaan veteen. Paloittele makkara ja ruskista se öljyssä. Ota makkarat pois pannulta kulhoon ja laita silputtu sipuli pannulle kuullottumaan. Lisää tarvittaessa pannulle oljyä.  Lisää pizzamauste ja chilijauhe sipulisilpun joukkoon ja sekoittele. Lisää pannulle valutetut sienet, vesi, muut mausteet ja ruokakerma. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia ja tarjoa perunan, spagetin tai riisin kera. Ripottele päälle juustoraastetta (mieluiten parmesaania).

torstai 27. lokakuuta 2011

Pikkuisen tuunattu Janssonin kiusaus

n. 2 kg perunoita
3 sipulia
1 valkosipuli
loraus öljyä
(pullo)margariinia vuoan voiteluun
250 g janssonfileitä
1 rkl kapriksia
muutama aurinkokuivattu tomaatti
1 tl punaista Thai curry-tahnaa
n. 0,5 l ruokakermaa

Kuori ja paloittele perunat "ranskalaisiksi". Laita ne kylmään veteen. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä. Sekoita keskenään valutetut perunat , sipulisilppu, janssonfileet, paloitellut auronkokuivatut tomaatit ja valutetut kaprikset ja laita ne voideltuun vuokaan. Janssonfileet voi asetella myös peruna-sipuliseoksen päälle. Sekoita curry-tahna ruokakermaan ja kaada seoksen päälle. Paista ensin 200 asteessa, kunnes perunat ovat saaneet vähän väriä ja sitten 170 asteessa n. tunnin verran tai kunnes ruokakerma on imeytynyt seokseen kokonaan ja perunat ovat pehmenneet.

tiistai 25. lokakuuta 2011

Annan herkkusienispagetti

öljyä
sipulia
herkkusieniä
fetajuustoa
ruokakermaa
mustapippuria
chilijauhetta
spagettia
rucolaa

Ruoka-aineiden määristä ei ole käsitystä, koska olin tällä kertaa vain ruokaa syövänä osapuolena. Kokki itse ilmoitti laittavansa kaikki aineet summanmutikassa. Valmistustakaan en nähnyt, mutta uskoisin, että jotenkin näin se menee. Silppua sipuli ja herkkusienet ja pyörittele niitä pannulla öljyssä. Lisää valutettu feta ja sekoittele. Lisää myös ruokakerma ja mausteet. Sekoita viimeiseksi joukkoon rucola ja nauti kastike keitetyn spagetin kera. On muuten järjettömän hyvää!!! 
P.S. Kuva ei tee oikeutta ruoalle.

torstai 20. lokakuuta 2011

Valkosipulinen Pasta Bolognese

(6 annosta)
2 sipulia
surutta valkosipulin kynsiä
1 porkkana
(juuriselleriä)
700 g jauhelihaa
1 prk tomaattisosetta
12 halkaistua kirsikkatomaattia
1 rkl chiliketsuppia
reilusti chilijauhetta
2 tl oreganoa
2 tl grillausmaustetta
muutama loraus Thai-kalakastiketta
1 rkl vasikkafondia (tai 3 dl lihalientä)
3 dl vettä

spagettia
suolaa
maun mukaan raastettua juustoraastetta (parmesaania)

Hienonna sipulit ja kuutioi porkkana (juuriselleriä kuuluisi laittaa myös, mutta koska minulla ei sitä ollut, päätin että maman versioon bolonjeesista se ei sitten kuulukaan, hih!). Lisää sipulit ja porkkanat ruskistetun lihan joukkoon ja hauduta hetki. Lisää tomaattisose ja jatka hauduttamista muutama minuutti. Lisää kirsikkatomaatit, chiliketsuppi, mausteet ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Keitä pasta suolatusssa väljässä vedessä al dente. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Ripottele päälle juustoraastetta (parmesaani on ainoa oikea, mutta koska sitäkään ei ollut, oli tyydyttävä tavisraasteeseen). Puutteista huolimatta tuli oikein hyvää!

tiistai 18. lokakuuta 2011

Sieni-raejuustopiirakka

Pohja:
1,25 dl juoksevaa margariinia
1 dl juustoraastetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä

Täyte:
1 l suppilovahveroita tai muita sieniä
1 sipuli
1 pkt pekonia
(1 rkl margariinia)
400 g raejuustoa
3 munaa
1,5 tl suolaa
5 viherpippuria murennettuna
1 tl rakuunaa
0,5 tl chiliä
1 dl juustoraastetta

Sekoita pohjan ainekset taikinaksi. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.  Paloittele pekoni ja kypsennä se pannulla omassa rasvassaan. Nosta pekoni pannulta ja ruskista pilkotut sienet ja sipuli pekonin rasvassa. Lisää tarvittaessa pannulle 1 rkl margariinia. Pistele tässä vaiheessa pohja haarukalla ja paista 225 asteessa 10 minuuttia.  Jäähdytä sieni-sipuliseos ja lisää sitten joukkoon raejuusto, munat ja mausteet. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista piirakkaa vielä 225 asteessa puolisen tuntia. Jos juustoraaste alkaa tummua liikaa, käännä uuni alalämmölle loppuajaksi tai laita juustoraaste piirakan päälle vasta paistamisen loppupuolella.

tiistai 11. lokakuuta 2011

Tom Yam Kung Naga Morichilla

kourallinen kuivattua herkkutattia
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä
muutama kuivattu sitruunaruohon pätkä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
Naga Morichia jauheena
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
loraus kalakastiketta
roiskaus sitruunamehua
360 g pakastekatkarapuja
1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa (en saanut kaupasta korianteria, joten jouduin korvaamaan sen persiljalla)

Laita kuivatut herkkutattiviipaleet veteen likoamaan. Kuori ja viipaloi inkivääri. Silppua sipulit. Mittaa kattilaan vesi. Lisää kiehuvaan veteen kanaliemikuutio, sipulit, sitruunaruoho, inkivääri, kalakastike ja valutetut herkkutattiviipaleet. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää keittoon sitruunamehu ja Naga Morich. Naga Morich lisätään siten, että kastellaan hammastikku vedellä ja pyöräytetään tikkua sitten kuivatussa chilijauheessa, jonka jälkeen tikulla hämmennetään keittolientä. Itse tein tämän kolmesti, koska makua ei tullut muuten riittävästi. Jos on tosi tulisen ruoan ystävä, voi hammastikun sijasta käyttää tulitikkua. Kannattaa olla alkuun varovainen chilin kanssa, koska sitä voi aina lisätä, mutta jo laitettua ei voi ottaa pois! Lisää viimeiseksi katkaravut ja kuumenna, mutta älä keitä, sillä katkaravut sitkistyvät helposti. Poista sitruunaruohon varret keitosta. Koristele korianterilla tai persiljalla ja tarjoa.

Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan scovilleksi. Tulisin luotettavasti mitattu chililajike on Trinidad Scorpion Butch T (Capsicum chinense), josta on mitattu noin 1,5 miljoonaa scovillea. Entinen ennätyksenhaltija oli Naga Morich (Capsicum chinense), jonka tulisuudeksi oli mitattu 1,2 miljoonaa scovillea!

tiistai 4. lokakuuta 2011

Maailman rumimmat hillopullat ja ne toiset...

Ensin nämä eimennyniinkuströmsössä-pullat...

Ei kannata laittaa juoksevan löysää mustikkahilloa pullien päälle varsinkaan ennen kuin pullien on annettu kohota pellillä kaksinkertaisiksi, koska siinä käy juuri näin. mamalle tuli joku black-out näitä puuhatessa...Silmät kiinni kun näitä söi, niin hyviä olivat. Silmänruoasta ei voi puhua.
No sitten ne toiset eli Myllyn paras-ohjeella (joka löytyy jauhopussin selkäpuolelta) tehdyt...

Näitä kärsi jo ennen syömistä katsellakin (ainakin toisella silmällä) ja hyviä olivat... Mitä tästä opimme? No sen, että mama ei todellakaan ole mikään jauho/hillopeukalo ja että ohjeet taitavat olla sittenkin noudattamista varten : )

maanantai 3. lokakuuta 2011

Purjo-raejuustopiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl vettä

Täyte:
2 munaa
400 g raejuustoa
3 dl purjosuikaleita
1/2 purkkia kermaviiliä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
maun mukaan rouhittua valkopippuria myllystä

Sekoita jauhot ja pehmeä voi. Lisää vesi ja painele taikina vuokaan. Pistele pohja haarukalla ja paista 225 asteessa 10 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat. Lisää raejuusto, purjosuikaleet, kermaviili ja mausteet. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 40 minuuttia 200 asteessa. Jos pinta tummuu liikaa, laita uuni loppuajaksi alalämmölle.