torstai 28. huhtikuuta 2011

Suppilovahverokeitto

tilkka öljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
5 dl kuivattuja suppilovahveroita
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
5 dl 3 juuston ruokakermaa
ripaus rouhittua mustapippuria
(1 tl Sambal Oelek-chilitahnaa)
1 tl makeaa thai chilikastiketta
loraus Ketjap Manis-soijakastiketta
3 dl kuohukermaa

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää liotetut ja valutetut suppilovahverot ja sekoita. Ripottele vehnäjauhot päälle ja sekoittele ne seokseen. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Sekoittele, kunnes kuutiot ovat sulaneet. Lisää ruokakerma ja mustapippuri. Lisää myös chilitahna ja kastikkeet ja anna keiton muhia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 30 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon kerma ja kuumenna, mutta älä enää keitä.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Täytetyt munakoisot





(4 annosta)
4 munakoisoa
2 tl suolaa
8 kirsikkatomaattia

täyte:

400 g karitsan jauhelihaa
2 isoa keltasipulia
6 valkosipulinkynttä
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl jauhettua mustapippuria
(1/2 tl kanelia)

liemi:
5 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1 tl suolaa
(1/4 tl kanelia)

Valmista täyte. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljytilkassa. Lisää pinjansiemenet, jauheliha ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Kuori kuorimaveitsellä munakoisot pitkittäissuunnassa niin, että osa kuoresta jää raitoina jäljelle. Leikkaa munakoisojen pohjista sentti pois, että munakoisot pysyvät pystyssä. Leikkaa hattu pois. Kaiverra sisustaa sen verran, että seinämät jäävät paksuhkoiksi. Ripottele sisäseinämille suolaa. Täytä munakoisot. Leikkaa ne neljään osaan ja laita jokaiselle viipaleelle täytteen päälle kirsikkatomaatin puolikas. Sekoita keskenään liemiainekset. Pane munakoisoviipaleet laidalliseen uunivuokaan ja valele liemi munakoisojen päälle. Paista 200 asteessa n. 50 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi riisin ja raikkaan salaatin kera.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Lohkoperunat



1 kg perunoita
3 valkosipulinkynttä
4 rkl öljyä
suolaa ja chiliä maun mukaan
(grillausmaustetta)


Pese ja lohko perunat kuorimatta. Kippaa kulhoon ja ripottele päälle murskattu valkosipuli, suola, chili ja grillausmauste. Valele öljy päälle ja sekoita. Tyhjennä pytty uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Meillä näitä syötiin tällä kertaa kalkkunafileerullan ja perussalaatin kera.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Blinit




(n. 16 kpl)

3 dl turkkilaista jugurttia tai bulgarianjugurttia
25 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen 
1 valkuainen





Lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoa kuumana esim. hienonnetun savulohen, smetanan, punasipulin ja kuutioidun ja paistetun halloumi-juuston kanssa. Lisukkeeksi salaatti-tomaatti-kurkkusalaatti mustapippurilla ja öljyllä maustettuna.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Pad Thai





250 g riisinuudeleita
3 rkl öljyä
400 g broilerinfileesuikaleita
3 rkl maapähkinärouhetta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
500 g purjosuikaleita
3 dl kaalisuikaleita 
2 tl Sambal Oelek Chili Paste-kastiketta 
1 rkl Thai kalalastiketta
4 rkl soijakastiketta 
1 rkl sokeria 
2 munaa



Valmista riisinuudelit ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit kylmällä vedellä ja valuta. Ruskista broilerisuikaleet öljyssä. Lisää joukkoon maapähkinät ja ruskista vielä hetki. Lisää valkosipuli, purjo, kaali, maustekastikkeet ja sokeri. Kypsennä 10 min. Vatkaa munat ja lisää joukkoon käännellen. Sekoita lopuksi joukkoon nuudelit. 

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Tonnikalapiirakka


1 dl vettä
100 g pullomargariinia
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl juustoraastetta
2 dl maitoa
2 kananmunaa
2 prk tonnikalaa
1 tl leivinjauhetta
3 valkosipulinkynttä
1 dl tilliä

Sekoita kulhossa vesi, margariini, suola ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan märin käsin ja paista 225 asteessa 10 minuuttia. Sekoita keskenään maito, kananmunat, valutettu tonnikala, juustoraaste, murskatut valkosipulinkynnet ja hienonnettu tilli. Levitä seos piirakkapohjan päälle ja paista vielä 225 asteessa noin 25 minuuttia.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Sillikaviaari




1 kokonainen islannin silli
2 kovaksi keitettyä munaa
1 punasipuli
2 rkl tilliä hienonnettuna
1 prk (120 g) smetanaa
1 rkl sinappia
2 rkl kapriksia

Keitä kananmunat ja hienonna ne. Perkaa silli ja tarkista sen maku. (Liota mahdollinen liika suola pois.) Kuivaa silli hyvin ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja tilli. Kaada smetana kulhoon ja lisää sinne sinappi, sipuli, tilli, munat, kaprikset ja silli. Sekoita tahnaksi ja tarjoile esim. ruisleivän kera.



perjantai 15. huhtikuuta 2011

Pizzapannari


1 l maitoa
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

200 g kinkkusuikaletta
100 g salamia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
10 kirsikkatomaattia
pieni pussi juustoraastetta
pizzamaustetta

Sekoita maito ja munat keskenään. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, öljy ja suola. Anna turvota noin puoli tuntia. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Puolita kirsikkatomaatit. Ripottele kinkku, salami ja sipuli pannaritaikinan päälle. Ripottele vielä pizzamauste ja juustoraaste taikinan pinnalle. Lisää viimeiseksi kirsikkatomaatit ja paista noin 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes pizza on hyytynyt ja kauniin värinen. 

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Broileria uunissa

480 g broilerin ohutfileitä
200 g pakastemaissia
1 paprika
4 dl kookosmaitoa
10 kpl kirsikkatomaatteja
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl tabascoa
1 tl garam masalaa
3 tl Thai Red Currya

Laita broilerifileet, sulatettu ja valutettu maissi ja suikaloitu paprika uunivuokaan. Sekoita mausteet ja kookosmaito keskenään ja kaada vuokaan. Asettele kirsikkatomaatit pinnalle ja kypsennä 200 asteessa n. 50 -60 minuuttia. Tarjoa riisin kera.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Omenamannapuuro




Ei tämä kovin houkuttelevalta näytä, mutta ihan hyvältä se maistui! Että jos teilläkin sattuu olemaan ylimääräistä omenasosetta, niin esimerkiksi tämmöiseen sitä voi käyttää.

1 l vettä
3 dl omenasosetta
1,5 dl mannasuurimoita
0,5 tl suolaa
(1 dl sokeria)

Vispilöi kiehuvaan veteen omenasose, mannasuurimot ja suola. Jos käytät sokeroimatonta omenasosetta, lisää sokeri. Omasta keitoksestani tuli vellin ja puuron välimuoto, joten mannasuurimoita voi laittaa ehkä parikin desiä, jos haluaa oikein tököttipuuroa. Keittele noin 5 minuuttia välillä sekoitellen.

Kääretorttu

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Porsaspata






400 g maustamattomia porsaansuikaleita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä
2 dl punaisia linssejä
3 dl tomaattimehua
3 dl vettä
1,5 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl makeaa thai chilikastiketta
2 tl garam masala mausteseosta
250 g pakastekasviksia

Huuhtele linssit. Ruskista lihasuikaleet öljyssä. Lisää hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulin kynnet ja kuullota ne. Lisää tomaattimehu, vesi, hienonnettu inkivääri, suola,mustapippuri ja chilikastike. Hauduta 15 minuuttia. Lisää linssit ja garam masala pataan. Anna hautua 10 minuuttia. Tarjoile esim. jasmiiniriisin kera.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Hedelmäsalaatti




1 tuore ananas
1 mango
1 omena
1 mandariini
1 tlk (820 g) persikanpuolikkaita

Leikkaa ananaksesta ja mangosta kuori pois ja paloittele hedelmät. Kuori omena ja mandariini ja paloittele ne. Valuta persikanpuolikkaat ja ota vähän persikkapurkin lientä talteen. Paloittele persikan puolikkaat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja sekoita joukkoon vähän persikkapurkin lientä.

Lämpimät voileivät






10 palaa esim. maalaisviipaleita
margariinia
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 prk tonnikalaa
10 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia
200 g katkarapuja
1 tl oreganoa
125 g chorizo salamia
200 g juustoraastetta
1 rkl makeaa thai chilikastiketta
2 kananmunaa

Voitele leivät margariinilla. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita kulhossa sipulit, valutetut tonnikala, aurinkokuivatut tomaatit ja sulatetut katkaravut. Lisää oregano ja sekoita. Laita chorizoviipaleet leiville ja tonnikalasekoitus niiden päälle. Sekoita kananmunat, juustoraaste ja chilikastike ja jaa sekoitus leiville. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Possupihvit ja tomaattinen kastike





muutama marinoitu possun fileepihvi
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 lihaliemikuutio
4 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl ruskeaa Maizena suurustetta
1 tl kurkumaa
mustapippuria
1 rkl thai sweet chilisaucea

Kuullota hienonnettu sipuli ja murskattu valkosipuli öljyssä. Lisää pihvit pannulle ja paista muutama minuutti molemmilta puolilta. Nosta pihvit pois pannulta ja lisää pannulle vesi, lihaliemikuutio ja tomaattipyre. Lisää kurkuma ja mustapippuri ja sekoittele, kunnes liemikuutio on sulanut. Sekoittele suurus kastikkeeseen ja kun kastike sakenee, nosta pihvit pannulle ja hauduttele vielä muutama minuutti. Tarjoa perunamuusin kera.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Broilerinfileeleikkeet ja suppilovahverokastike






600 g Broilerin Filee Ohut leikettä (esim. Pehmeän pippurinen)
3 dl kuivattuja suppilovahveroita
100 g Aura-juustoa
1 rkl öljyä
3 valkosipulin kynttä
1 rkl makeaa thai chilikastiketta
1 tl kurkumaa
1 chicken Fond "du Chef"-annospakkaus
5 dl vettä
3 rkl Maizena vaaleaa suurustetta

Paista fileitä öljyssä muutama minuutti molemmilta puolilta. Nosta fileet kulhoon odottamaan. Heitä pannulle liotetut ja valutetut suppilovahverot ja murskattu valkosipuli ja pyörittele niitä pannulla hetki. Lisää vesi, Fond "du Chef", kurkuma ja chilikastike ja keitä 10 minuuttia. Lisää Aura-juusto nokareina ja kun nokareet ovat sulaneet, suurusta kastike Maizenalla. Lisää fileet kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Tarjoa esim. jasmiiniriisin kanssa.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kaneliset omenamuffinit





125 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

Täyte:
1 omena
1-2 dl omenasosetta
 2 rkl sokeria
1 rkl kanelia

 Vatkaa sulatettu ja jäähdytetty voi sokerin kanssa. Lisää munat ja vatkaa, kunnes taikina on kuohkeata. Sekoita kuivat ainekset ja lisää ensin ne ja sitten maito sekoittaen taikinaan. Kuori ja kuutioi omena. Sekoita sokeri ja kaneli. Sekoita omenakuutiot kaneli-sokeriseokseen. Lusikoi taikinaa pieniin muffini- tai leivosvuokiin (n. 24 kpl) puoliväliin asti. Laita ensin teelusikallinen tai kaksi omenasosetta jokaiseen vuokaan ja annostele sitten lopputaikina vuokiin. Ripottele omenapalat päällimmäisiksi ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. puoli tuntia.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Valkosipulinen kuha



600 g fileoitua kuhaa
100 g  pakastetatteja
1 sipuli
(3 valkosipulin kynttä)
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 dl tuoretta tilliä tai 1 rkl kuivattua
1 rkl makeaa thai chilikastiketta
1 prk créme bonjour cuisine valkosipuli & yrtit -sekoitusta

Laita kala voideltuun vuokaan. Ripottele päälle sulatetut tattipalat, hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Voit jättää myös valkosipulin kynnet pois, koska jo kastikkeessa on valkosipulia. Valuta päälle sitruunamehu. Ripottele myös suola, mustapippurirouhe ja tilli vuokaan. Sekoita chilikastike créme bonjour cuisineen ja valuta seos kalan päälle. Paista uunissa 175 asteessa n. puoli tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Quiche Lorraine




Pohja:

100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
0,5 tl suolaa

Täyte:

250 g kuutioitua palvikinkkua
150 g emmental-juustoraastetta
3 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl Thai sweet chili sauce-kastiketta
2,5 dl ruokakermaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
0,5 paprikaa kuutioituna

Nypi pehmeä voi ja jauhot sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia.

Merellinen pizza


2 dl vettä
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1/2 pss kuivahiivaa
n. 3 dl durumvehnäjauhoja

1 prk tomaattisosetta
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilijauhetta
2 prk tonnikalaa
200 g simpukoita
100 g katkarapuja
1 pss juustoraastetta
pizzamaustetta

Lämmitä vesi + 42-asteiseksi. Lisää veteen suola ja öljy. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja lisää ne veteen. Alusta taikina ja anna sen kohota sen aikaa, kun valmistat täytteen. Valuta tonnikala. Sulata ja valuta simpukat ja katkaravut. Kauli kohonnut taikina leivinpaperille uunipellille. Levitä pohjalle tomaattisose, murskatut valkosipulinkynnet ja ripottele päälle chilijauhe. Lisää tonnikala, simpukat, katkaravut, juustoraaste ja pizzamauste. Paista + 250-asteisessa uunissa n. 15 min.

Maman makkarakeitto



2 l vettä
2 lihaliemikuutiota
2-3 valkosipulinkynttä
10 perunaa
HK:n Sininen (580 g)
1 keittojuurespussi
1 punainen tuore tai kuivattu chili
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl punaista Thai currytahnaa
3 rkl Thai kalalastiketta
tuoretta tai kuivattua persiljaa

Laita vesi kiehumaan. Lisää lihaliemikuutiot, murskatut valkosipulinkynnet, paloitellut perunat, chili, paprikajauhe, mustapippuri, currytahna, kalakastike ja keitä n. 10 min. Kun perunat ovat lähes kypsät, lisää keittojuurespussi. Keitä n. 5 min ja lisää lopuksi paloiteltu makkara ja keitä vielä n. 5 min. Koristele valmis keitto tuoreella persiljalla.

Nuudelikeitto (Kuay Tiew)





tilkka öljyä
n. 500 g broilerinsuikaleita
2 porkkanaa
(pavunituja)
1-2 chilipalkoa
1,5  l vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 3 cm pätkä inkivääriä
1 yksikyntinen valkosipuli
ruukku korianteria
loraus Thai-kalakastiketta
soijakastiketta
100 g riisinuudeleita

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Paista broilerisuikaleet öljyssä pannulla, mutta älä ruskista. Kuullota suikaloidut porkkanat öljyssä, samoin kuin pienityt chilipalot, joista on poistettu siemenet. Lisää kattilaan kasvisliemikuutio, sitten broilerisuikaleet, porkkanat, chilipalot, raastettu inkivääri, korianteri, Thai-kalakastike ja soija. Hauduttele ja lisää lopuksi riisinuudelit (ja pavunidut), jotka kypsyvät parissa minuutissa. Sitten vain soppa pöytään ja syömään!

Kaalilaatikko


750 g jauhelihaa
1,5 dl riisiä
n. 1,5 kg kaalia
1 yksikyntinen valkosipuli
margariinia
Thai-kalakastiketta
1 tl punaista Thai-currytahnaa
1 tl yrttisuolaa
mustapippuria
parmesaaniraastetta
1 Fond du Chef-annospakkaus
3 dl vettä

Keitä riisi. Pehmitä suikaloitua kaalia isossa kattilassa jonkun aikaa. Ruskista jauheliha ja murskaa sekaan valkosipuli. Lisää ruskistettuun jauhelihaan kalakastike, currytahna, yrttisuola ja mustapippuri. Sekoita keskenään kaali, riisi ja jauhelihaseos. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää keitettyyn veteen liuotettu Fond du Chef vuokaan. Päälle voi ripotella parmesaaniraastetta, jos haluaa. Paista 200 asteessa n. 1 tunti. Nauti puolukkahillon kera.

Papan kinuskikakku




 Tässä Papan minulle ja synttärivierailleni taannoin loihtima kakku. Oli muuten hyvää!
 
Ohje on Kotiliedestä ja löytyy täältä: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kinuskikakku